El preu de la llum es dispara gairebé el 12% per dimarts

El cost mitjà escala fins als 55,46 megawatts hora (Mwh)

contadoresweb

contadoresweb

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Premonitori. El ministre d'Energia, Álvaro NadalÁlvaro Nadal, ha assegurat que "haurem d'acostumar-nos a preus elevats de la llum puntualment" . Dit i fet. El cost mitjà per a aquest dimarts es dispara gairebé el 12%, fins als 55,46 megawatts hora (Mwh), segons les dades de l'operador del mercat, Omie.

Sembla que la recent treva dels últims dies, que ha desplomat el preu fins als 29 euros durant el cap de setmana, podria haver-se acabat. Tot i que encara no s'arriben als nivells de més de 90 euros de finals de gener, la tendència és a l'alça.

El mateix titular d'Energia ho vaticinava i assegurava a Barcelona aquest matí, a l'afirmar que les puntes de preus no només es veuran a l'hivern per l'auge de la demanda, sinó a l'estiu.

VOLATILITAT

El cert és que l'última evolució dels costos no fa més que constatar la volatilitat que predomina en el mercat, que es basa en el fet que l'última central que cobreix la demanda és la que marca el preu del conjunt.

La moderació dels últims dies s'ha degut a una aportació més gran de l'energia eòlica, a l'haver-hi més vent. No així, en canvi, de la hidràulica, que és una de les tecnologies que contribueixen també a abaratir els preus.

Notícies relacionades

Nadal ha assegurat que un dels motius pels quals s'han moderat els costos en els últims dies té a veure amb la posada en marxa de la figura del "creador de mercat" al Mibgás (mercat secundari del gas), promogut pel Govern.

Les centrals de cicle combinat, que són les que utilitzen gas, són les que van marcar en les últimes setmanes els preus, que van arribar a nivells rècord des del 2013.