EVOLUCIÓ DEL MERCAT LABORAL

El comerç electrònic 'roba' llocs de treball a les botigues tradicionals

L'ocupació en la logística creix un 18% des del 2008 amb 29.500 noves places laborals

Els comerciants han reduït les seves plantilles en 76.000 empleats des del començament de la crisi

amazon

amazon / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El creixement exponencial del comerç electrònic està causant una revolució en molts aspectes. La nova forma de comprar mitjançant el mòbil o la tauleta des del sofà amb la comoditat de rebre el paquet a casa es comença a notar en les xifres del mercat laboral amb una tendència al transvasament de nous llocs de treball des del comerç tradicional a l’activitat de la logística i el transport associats a l’e-commerce. 

Des del 2008, quan va esclatar la crisi i al mateix temps seguia estenent-se l’hàbit de comprar per internet, l’ocupació en la logística i el transport ha crescut un 18% a tot Espanya, amb 29.500 nous llocs de treball, segons l’enquesta de població activa (EPA). L’exemple més clar són els 1.500 nous llocs de treball que Amazon crearà al centre logístic que s’està construint al Prat de Llobregat i que ja ha causat una gran expectació entre els aspirants a cobrir aquestes places.  

IMPACTE DE LA CRISI

En canvi, el capítol del comerç minorista encara no s’ha recuperat del fort cop que va suposar la caiguda del consum i entre l’últim trimestre del 2008 i el mateix període del 2016 la xifra d’ocupats a les botigues s’ha reduït en 76.000 persones, fet que suposa una caiguda del 3,8%.

Malgrat aquest transvasament dempleats cap a la logística, aquesta és una activitat que encara té un pes menys important que el del comerç minorista, amb 194.000 llocs de treball en emmagatzematge i transport relacionat davant d’1,9 milions a les botigues. Si a l’activitat de l’emmagatzematge s’hi afegeix el transport de forma global, la xifra d’ocupats puja fins a 940.000, tot i que també pateix un retrocés per la pèrdua de treballadors en activitats com el transport per carretera, que també va rebre un fort cop per la caiguda de l’activitat econòmica.

NOUS PERFILS PROFESSIONALS

En el conjunt del mercat laboral, el transport ha incrementat el seu pes fins a representar un 6,1% de l’ocupació a Catalunya gràcies a l’impuls de fortes inversions en logística, segons reflecteix l’últim informe de l’Índex Manpower elaborat pel catedràtic de la UAB Josep Oliver. Tot i que el transport és un sector molt més petit, va generar 30.000 noves places entre el 2013 i el 2016 davant de les 60.000 en el comerç.   

L’auge del sector «immologístic», com el denomina la consultora de recursos humans Hays, ha comportat «una inversió rècord al sector, que busca professionals amb perfil comercial i amb formació superior, idiomes i xarxa de contactes». El 19% dels serveis de transport i logística ja es contracta a través d’internet, mentre que el 40% de les empreses d’e-commerce utilitzen més de dos operadors de transport, segons les dades amb què treballa Hays. 

BON TERMÒMETRE

Notícies relacionades

Els portals d’ofertes d’ocupació i les empreses de selecció de personal són un bon termòmetre de l’augment en la demanda de professionals per a la logística i el repartiment amb el comerç electrònic com a motor. Infojobs situa les feines de logística i magatzem entre les més demanades, amb increments que en certs mesos superen el 100%.

Les compres per internet també estan afectant l’ocupació que es crea en el comerç, més centrat en posicions clau per fidelitzar les visites dels clients així com especialistes a millorar la visibilitat de les pàgines web de les empreses, segons afirma Randstad en el seu informe de tendències laborals per al 2017.