INFORME EMPRESARIAL

¿Quins sectors tenen les empreses més rendibles?

Les activitats financeres i d'assegurances encapçalen el rànquing, segons un estudi de la Diputació de Barcelona

 

  / NURIA PUENTES

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

La facturació d’una empresa o un sector econòmic no és garantia de rendibilitat. Un estudi elaborat per encàrrec de la Diputació de Barcelona mostra les grans discrepàncies existents entre el marge de benefici que obtenen les societats radicades a la província i els nivells d’ingressos generats per les vendes.

    Les gairebé 90.000 societats comptabilitzades en el registre mercantil amb seu en alguna localitat de la província de Barcelona van facturar prop de 266.000 milions, fet que representa el 84% del negoci generat per les firmes radicades a Catalunya.

    Els sectors que encapçalen la classificació per volum de negoci són el químic i farmacèutic, amb un 7,3% de la facturació, el comerç majorista, la fabricació de vehicles, l’energia i l’alimentació.

    No obstant, el rànquing de sectors empresarials més rendibles és molt diferent. En primer lloc apareix el d’activitats financeres i d’assegurances, amb un benefici d’explotació (sense comptar costos financers ni amortitzacions) del 41% dels ingressos. Aquest marge de guanys està a molta distància del segon sector amb més rendibilitat, que és el de les activitats professionals, científiques i tècniques, amb un 19,5%.

Notícies relacionades

    En canvi, sectors amb molta facturació com el químic i farmacèutic tenen un marge de benefici en la part baixa de la classificació, amb un 8,2%.

    La llista d’empreses amb seu a la província de Barcelona amb més facturació està encapçalada per Seat, seguida per tres societats de Gas Natural. En aquesta llista no s’hi inclouen les companyies que operen a la província de Barcelona però que tenen la seva seu social fora d’aquesta zona. La foto comarcal de l’estudi està encapçalada pel Baix Llobregat, amb un volum de negoci de 60.209 euros per habitant, seguida pel Barcelonès i Osona. Per Sònia Recasens, diputada de Promoció Econòmica de la diputació, l’informe constata la importància del teixit de «pimes i emprenedors amb molta potència i diversificació sectorial».