Google desbanca Apple com la marca més valuosa del món

Lego és la marca amb més potencial, segons la classificació Brand Finance's Global 500

 

  / AP / JOERG SARBAC

3
Es llegeix en minuts

Google ha desbancat Apple com la marca més valuosa del món, al disposar d'un valor estimat de 109.500 milions de dòlars (102.300 milions d'euros), segons la classificació internacional Brand Finance's Global 500, en què es tenen en compte aspectes econòmics i empresarials. Si Google és la més valuosa, Lego s'ha convertit en la marca més "poderosa", al destronar Disney. Brand Finance assegura que també té en compte elements com la inversió en màrqueting, la marca, la satisfacció del personal i la reputació corporativa.

Pel que fa al valor de marca, Google va registrar una progressió del 24% el 2016, mentre que Apple va baixar de 145.900 milions de dòlars (136.300 milions d'euros) a 107.000 milions (100.000 milions d'euros). Google recupera d'aquesta forma la posició que havia ocupat per última vegada el 2011.

"Apple ha tingut dificultats per mantenir el seu avantatge tecnològic. Els nous models repetits de l'iPhone li han reportat guanys decreixents i hi ha signes que la companyia ha arribat a un punt de saturació per a la seva marca", explica el conseller delegat de Brand Finance, David Haigh.

Pel que fa a la marca més poderosa, Lego recupera la primera posició amb una puntuació de 92,7 en la seva fortalesa de marca. Gran part del seu èxit es deu als seus acords de llicències amb mitjans i 'partnerships' que han impulsat el creixement i ha introduït línies com Lego Star Wars (Guerra de les galàxies), Lego Harry Potter o Lego Batman.

Google, Nike, Ferrari i Visa completen la resta de les 5 marques més poderoses del món. Visa va experimentar una pujada de 8 punts percentuals en fortalesa de marca, l'augment més important entre totes les companyies que es troben a la llista dels deu primers.

Dins del sector financer, les serveis financers representen el 20% de les marques del rànquing Global 500 i aquest any la Xina ha sigut la gran guanyadora. El creixement del valor de marca al país asiàtic es pot atribuir en gran part al creixement de la classe mitjana xinesa i a una economia de consum més madura.

El valor de marca de Wells Fargo va caure un 6% en un any tumultuós per a la marca i va ser substituïda per ICBC com la marca financera més valuosa del món, mentre que els valors de marca dels proveïdors de serveis de pagament Visa i Mastercard van créixer un 81% i un 58%, respectivament.

En el negoci de mitjans, Walt Disney va abandonar el seu lloc com la marca més poderosa del món i va baixar a la sisena posició en el rànquing de marques poderoses, a causa aparentment del fet que el llançament de 'Star Wars' (La guerra de les galàxies) del 2016 va ser un 'spin-off' menys exitós que el rellançament de la saga del 2015.

TELECOMUNICACIONS, BEGUDES I RESTAURANTS

En telecomunicacions, de les 40 companyies del sector presents a l'índex The Global 500, AT&T va superar Verizon com la marca més valuosa. El seu creixement adquisitiu i geogràfic a Mèxic i Sud-amèrica ha sigut recompensat amb un creixement mantingut del valor de la marca i un increment de la quota de mercat a les respectives regions.

Notícies relacionades

En begudes no alcohòliques, els gegants de la indústria Coca-Cola i Pepsi van perdre 13 i 12 posicions, respectivament, mentre lluiten contra la tendència cap a alternatives més saludables i un escrutini més notable al voltant del màrqueting de les begudes ensucrades que es donen als nens. Sprite va ser l'única companyia en aquesta categoria en què el valor de marca va créixer l'any passat.

En restaurants, els establiments de menjar ràpid McDonald's, KFC i Domino's Pizza continuen el seu descens al rànquing de les marques més valuoses i afronten una forta competència en un mercat cada vegada més segmentat, amb marques contrincants més saludables que ofereixen una elecció més àmplia als consumidors. McDonald's ha caigut 4 llocs als rànquings i el seu valor de marca va baixar un 9%, mentre que KFC i Domino's Pizza van caure un 27% i un 16% respectivament.