PROJECTES DEL GOVERN

Els hipotecats hauran de deixar per escrit que entenen les condicions del crèdit

Guindos explica que els clients rebran una fitxa amb les clàusules "sensibles" i que el notari s'assegurarà que les entén

Luis de Guindos, durant una conferència a Pamplona, dilluns.

Luis de Guindos, durant una conferència a Pamplona, dilluns. / EFE / VILLAR LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat aquest dimarts que els bancs estaran obligats a facilitar als clients que vulguin contractar una hipoteca una "fitxa d'advertència estandarditzada" amb l'existència i conseqüències de les clàusules i altres continguts "especialment sensibles" del crèdit abans de la seva contractació. El document inclourà conceptes com les clàusules terra, les d'amortització anticipades, les de repartiment de despeses de constitució o les multidivises. A més, es reforçarà que el notari s'asseguri en el moment de la firma del producte que el client ha rebut la fitxa i la comprèn, i el consumidor haurà de deixar per escrit que ha rebut la informació i l'entén.

Es tracta d'una de les mesures que inclourà el Govern en la reforma de la llei hipotecària en què està treballant. Durant una compareixença en la Comissió d'Economia del Congrés, el ministre ha explicat que la nova norma incorporarà a la legislació espanyola una directiva europea (que estableix el marc sobre la compensació que pot cobrar una entitat per realitzar amortitzacions anticipades, el dret a convertir a moneda nacional els préstecs en moneda estrangera, la prohibició de fer vendes vinculades o els límits a la retribució dels prestamistes i intermediaris), però anirà "més enllà". L'objectiu, ha sostingut, és augmentar la protecció dels consumidors després de les recents sentències que han "qüestionat" certes clàusules hipotecàries per "falta de transparència"

De Guindos, en aquesta línia, ha apuntat que el seu objectiu és "reforçar la transparència", assegurant-se que el client tingui "ple coneixement" de les condicions de la hipoteca abans i en el moment de firmar el contracte, i evitar així "errors del passat". Es tracta d'un assumpte molt rellevant, ha defensat, ja que més del 80% de la població espanyola té vivenda en propietat (una ràtio més elevada que la mitjana europea) i la contractació d'hipoteques noves creix des del desembre del 2013 (32% al novembre).

PIB PREVI A LA CRISI

El ministre ha avançat que el PIB arribarà en el segon trimestre al nivell previ a la crisi, però ha advertit que l'economia s'enfronta a riscos a la baixa i incerteses, com l'"auge del populisme i el nacionalisme". En aquest sentit, ha defensat que la Unió Europea "ha de consolidar-se com una zona de lliure comerç", en referència però sense dir-ho als plans del Govern de Donald Trump. També ha advertit que Espanya és "molt sensible" a una pujada de tipus pel seu alt endeutament, per la qual cosa el país ha d'evitar revertir les reformes i que es generi "qualsevol desconfiança" sobre l'economia.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha anunciat que el Tresor continuarà aquest any tornant el rescat europeu, fins a tancar l'any amb gairebé 10.000 milions d'euros reintegrats; ha apuntat que l'Estat ha obert un procés per rebre ofertes per BMN, com a pas previ per veure si l'integra a Bankia; aprovarà un reial decret per desenvolupar la llei de desindexació i deslligar els preus públics de la inflació; planeja una reforma de les cooperatives de crèdit per millorar la seva solvència i govern corporatiu; i vol impulsar un pacte per la ciència amb les comunitats autònomes i els agents del sector.

A més, ha recordat que l'Executiu prepara la separació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en una autoritat dels mercats i una altra de la competència; la integració en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC); la creació d'una agència independent per al sector de les assegurances; i el naixement d'una autoritat de protecció del consumidor i estalviador financer, que integrarà els serveis de defensa de l'usuari del Banc d'Espanya, la CNMV i la DIRECCIÓ General d'Assegurances.