La llum dona una treva al Govern i cau el 13,5% per divendres

El preu mitjà es desploma fins a una mitjana de 75,93 euros Mwh, al nivell de mitjans de mes

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou baló d'oxigen abans que el ministre d'Energia Álvaro Nadal, comparegui al Congrés aquesta tarda per explicar la pujada de la llum. El preu mitjà ha caigut per a aquest divendres fins a 75,93 euros el megawatt per hora (Mwh), amb una baixada de més de 13,5% en un sol dia. Aquesta treva se suma a la dels preus d'avui, situats en una mitjana de 87,88 euros, el 4,3% menys que el rècord d'avui dimecres, de 91,88 euros de mitjana i una punta a les 21 hores de 101,99 euros. 

Des de començament d'any, el preu de l'electricitat al mercat majorista ha pujat fins a situar-se en els nivells de desembre del 2013, quan el Govern del PP va decidir anul·lar el sistema de subhastes trimestralsGovern del PPsubhastes trimestrals. El preu mitjà més elevat dels últims quatre anys va ser el 8 de desembre d'aquell any, amb 93,11 euros.

Després d'invalidar aquest sistema amb l'objectiu de frenar l'escalada de la tarifa, el Govern va posar en marxa un altre model nou, que és el que regeix en l'actualitat. Amb aquest, entre el 35% i el 40% de la tarifa regulada o PVPC, que tenen uns 12 milions d'usuaris, es basa en els canvis en la cotització hora a hora. Aquest element introdueix una variabilitat que impossibilita estimar amb antelació el que es pagarà pel rebut de la llum.

El mateix ministre d'Energia va anunciar la setmana passada canvis en el mercat secundari del gas, Mibgas, per introduir més competència i reduir el preucompetència. El sector dubte de l'eficàcia de la mesura, que té a veure amb el fet que les centrals de cicle combinat són les que marquen actualment el preu de mercat davant el descens de pes de tecnologies més barates com les energies renovables o la hidràulica.

El preu sorgit del model anterior i l'actual no són del tot comparables. El primer, amb les seves cobertures financeres, es mantenia durant un trimestre; mentre que l'actual varia cada dia. La patronal elèctrica, Unesa, estima que el rebut de gener pujarà entre 8 i 9 euros. El Govern ha fet càlculs similars i assegura que, si es manté el nivell actual, el sobrecost seria d'uns 100 euro anuals.

Davant aquesta situació, les elèctriques remeten missatges als clients que tenen en les filials comercialitzadores per recordar-los que se salven de les últimes pujades. I és que els que tenen subscrit un contracte en el lliure mercat, un total d'uns 13,8 milions d'usuaris, tenen assegurat un cost del quilowatt (kW) durant el temps de durada d'acord, que sol ser un any. En els moments actuals això suposa un avantatge.

De totes maneres, durant la major part de l'any passat, va sortir més a compte tenir la tarifa regulada o PVPC. Amb els seus alts i baixos, a l'abril passat, va caure el preu en el mercat majorista fins als 24 euros megawatt i hora (Mwh) i el preu mitjà durant tot l'exercici va ser de 39,67 euros, davant els 50,32 euros del 2015.

Notícies relacionades

En aquest context, tot el Congrés, tret del PP i Fòrum Astúries, han mostrat el seu suport a una proposició de llei registrada dimarts passat per al foment de l'autoconsum elèctric que pretén eliminar l'anomenat 'impost al sol', impulsar l'autoconsum col·lectiu, una simplificació administrativa i una racionalització del règim de sancions.

Han impulsat la iniciativa el PSOE, Ciutadans, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, Compromís, PDECat, ERC, UPN, PNB, Coalició Canària, Nova Canària i Bildu--, a més de la patronal fotovoltaica UNEF i la Plataforma per un Nou Model Energètic.