El Govern fia la baixada de la llum a la reforma del gas i la meteorologia

Rajoy espera que plogui i creixi la producció hidroelèctrica per abaratir els costos elèctrics

Nadal, que preveu descensos del preu, vol evitar que «'a río revuelto haya ganancia de pescadores'»

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

la reforma del mercat secundari del gas, anunciada la setmana passada, i la meteorologia. Aquestes són les dues eines a les quals el Govern fia la desitjada baixada del preu de la llum, que avui divendres ha experimentat un descens del 13,5%, fins a una mitjana de 75,93 euros, després d'uns dies de rècords des del 2013.

Abans de la compareixença del ministre d'Energia en la comissió corresponent del Congrés dels Diputats, el president del Govern, Mariano Rajoy, va invocar la pluja perquè augmenti la producció hidroelèctrica i així abaratir el cost de generació de l'electricitat. Aquesta afirmació, feta durant una entrevista a Onda Cero, li ha valgut al cap de l'Executiu una pluja de crítiques.

Rajoy va indicar que l'augment de l'electricitat no afecta només Espanya, sinó també altres països de la UE. A més a més, va apuntar que a Espanya també l'afecta la «situació complexa» de les centrals nuclears a França i la falta d'aigua i energia solar dels últims mesos, tot i que va afirmar que aquesta situació començarà a millorar amb les pròximes pluges. «Produir l'electricitat amb aigua és molt més barat, i amb vent, també», va dir el president, informa Patricia Martín.

ÁLVARO NADAL / En aquesta mateixa línia, el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, es va mostrar davant dels diputats preocupat per la situació de baixa hidraulicitat i va assegurar que el paper del Govern i del regulador és evitar que es compleixi el refrany i que «a río revuelto haya ganancia de pescadores».

I és que aquest «río revuelto» respon a una situació de tensió en els preus i l'oferta d'energia a nivell internacional, la compra d'electricitat a Espanya per part de França, que habitualment n'és exportadora, i la dependència més alta del gas al nostre país, quan la seva cotització es troba en uns nivells molt elevats. Davant d'això, va recordar que el 30 de desembre passat es va sol·licitar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) una investigació tant en el mercat de l'electricitat com en el del gas.

El ministre es va mostrar convençut que la pujada de preus «remetrà aviat». En la seva opinió, «és previsible que la tendència a la baixa, que es va registrar en els preus de dijous i en els que regiran avui, continuï. «Ja sumem 16 euros de baixada en els dos últims dies i tot episodi de punta de preus sempre acaba», va declarar.

Pel que fa a les mesures per introduir més competència en el mercat del gas, va afirmar que la figura del «creador de mercat» impulsada pel Govern començarà a funcionar la setmana que ve, i amb això s'aconseguirà més liquiditat en aquest mercat i ja podria repercutir en la moderació del preu elèctric.

Nadal va recordar que el Govern va decidir congelar els peatges per al 2017. En la seva opinió, sense aquesta mesura, que impacta en el 60% del rebut de la llum dels qui estan subjectes a la tarifa regulada o PVPC, que són uns 12 milions d'usuaris. Al seu entendre, és sobre l'altre 35% o 40% de la factura sobre la qual s'ha de tenir «un grau més alt de vigilància», perquè és el que està subjecte al mercat, «i evitar comportaments oportunistes que elevin els preus de forma artificial».

El ministre va recordar que les escalades de preus dels últims dies «no és la primera vegada que passen», perquè ja n'hi va haver el 2005, el 2006, el 2008, el 2013 i, ara, el 2017. «Passen amb certa freqüència, però espaiats en el temps» i es produeixen per la combinació de tecnologies amb què es produeix electricitat a Espanya», ha explicat.

Notícies relacionades

La majoria són «tecnologies rígides, com la nuclear, l'aigua i les energies renovables, que no es poden augmentar o disminuir a voluntat. I la diferència és el buit tèrmic, que s'ha de completar amb les energies que procedeixen de combustibles fòssils (carbó o gas), que són molt més cares. «La bona notícia és que totes les puntes s'han reduït», va sentenciar.

Davant de les reclamacions de tots els partits, excepte el PP, que estimulin l'autoconsum elèctric, va assegurar que algunes de les mesures que defensen són «irresponsables». Entre d'altres, s'advoca per suprimir el denominat «impost al sol» i que l'energia autoconsumida estigui exempta de tota mena de càrrecs.