El preu de la llum dona una treva el dijous i baixa a 87,88 euros

El ministre d'Indústria, Álvaro Nadal, compareixerà al Congrés amb una cotització que dona un respir, però segueix elevada

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió.

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió. / ARXIU

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abans de comparèixer al Congrés a la tarda, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, es trobarà amb una treva en el preu de la llum, que per avui se situarà en una mitjana de 87,88 euros, el 4,3% menys que el rècord d’ahir, de 91,88 euros de mitjana i una punta a les 21 hores de 101,99 euros. El punt més alt avui serà de 97,20 euros, també en la franja horària de més consum, al final del dia. Es tracta encara de nivells molt elevats, però que suposen un lleuger respir respecte als d’ahir, dia durant el qual, en el moment punta, es van superar els 100 euros.

Des de començament d’any, el preu de l’electricitat en el mercat majorista ha pujat fins a situar-se en els nivells de desembre del 2013, quan el Govern del PP va decidir anul·lar el sistema de subhastes trimestrals. El preu mitjà més elevat dels últims quatre anys va ser el del 8 de desembre d’aquell any, amb 93,11 euros.

Com a conseqüència d’aquesta evolució, Nadal va anunciar canvis en el mercat secundari del gas, Mibgas, per introduir més competència i reduir el preu. La mesura, de l’eficàcia de la qual dubta el sector, té a veure amb el fet que les centrals de cicle combinat són les que marquen actualment el preu de mercat davant el descens de pes de tecnologies més barates, com les energies renovables o la hidràulica.

Després d’invalidar el sistema, el Govern, amb qui llavors era ministre d’Indústria, José Manuel Soria, en va enginyar un de nou, que és el que regeix en l’actualitat. Amb aquest, entre el 35% i el 40% de la tarifa regulada o PVPC, que tenen uns 12 milions d’usuaris, es basa en els canvis en la cotització hora a hora.

El preu sorgit del model anterior i l’actual no són del tot comparables. El primer, amb les seves cobertures financeres, es mantenia durant un trimestre; mentre que l’actual varia cada dia.

COMERCIALITZADORES

En el context actual, en què la patronal elèctrica, Unesa, estima que el rebut de gener pujarà entre 8 i 9 euros, les elèctriques remeten missatges als clients que tenen a les filials comercialitzadores per recordar-los que s’escapen de les últimes pujades.

El fet és que els que tenen subscrit un contracte en el lliure mercat, un total d’uns 13,8 milions d’usuaris, tenen assegurat un cost del quilowatt (kW) durant el temps de durada de l’acord, que acostuma a ser d’un any. En els moments actuals això suposa un avantatge.

De totes maneres, durant la majoria de l’any passat, va sortir més a compte tenir la tarifa regulada o PVPC. Amb els seus alts i baixos, a l’abril passat, va caure el preu en el mercat majorista fins als 24 euros megawatt i hora (Mwh) i el preu mitjà durant tot l’exercici va ser de 39,67 euros, davant dels 50,32 euros del 2015.

Notícies relacionades

Una de les opcions que tenen els usuaris no és únicament canviar-se a una comercialitzadora en el mercat lliure –operació per a la qual hi ha comparadors d’ofertes, entre ells el que ofereix la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)–. A més a més hi ha l’opció de prendre diverses mesures d’estalvi.

Encara que el marge no és gaire ampli, hi ha algunes iniciatives –com la de reduir la potència contractada o apagar del tot els dispositius electrònics en lloc de deixar-los en stand-by– amb què es poden esgarrapar uns euros en el rebut. El marge és més gran si es té un comptador intel·ligent que ja funcioni en telegestió.