La banca quantifica l'impacte de la devolució de les clàusules terra

Sabadell, BBVA i Bankia mantenen les provisions, mentre que CaixaBank les eleva

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

Els bancs espanyols han quantificat aquest dilluns l'impacte que tindrà en els seus comptes la devolució de les clàusules terra, que els consumidors poden reclamar des d'avui.

BANC SABADELL

Així, el Banc Sabadell ha xifrat l'impacte màxim que podria tenir la devolució de les clàusules terra dels seus contractes hipotecaris en 490 milions d'euros i ha precisat que les provisions fetes pel grup a 31 de desembre del 2016 serien "suficients" per absorbir les possibles minusvàlues sobre els actius i "els desenllaços de qualsevol contingència oberta".

En tot cas, en una comunicació dirigida a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sabadell ha precisat que les seves clàusules terra "no han sigut definitivament anul·lades amb caràcter general per sentència ferma". L'entitat considera que té arguments jurídics i processals que haurien de ser tinguts en compte en el recurs que s'està tramitant.

BBVA

Per la seva part, el BBVA manté la seva estimació d'un impacte negatiu net d'uns 404 milions d'euros en el benefici atribuït del grup del 2016 per cobrir la contingència de futures reclamacions per tornar tots els diners cobrats als afectats per clàusules terra.

BANKIA

Bankia ha informat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el reial decret llei de mesures urgents de protecció dels consumidors en matèria de clàusules terra "no afecta substancialment" les previsions que va fer el mes de desembre passat, en què xifrava en uns 200 milions d'euros la retroactivitat total de les clàusules terra dels seus contractes hipotecaris i precisava que ja havia provisionat uns 100 milions.

"El que preveu el reial decret no afecta substancialment la informació ja publicada el 21 de desembre ni, per tant, l'estimació de l'impacte de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les clàusules terra", ha subratllat aquest dilluns l'entitat.

CAIXABANK

Notícies relacionades

CaixaBank, per la seva part, ha assegurat en una comunicació a la CNMV que comptava amb una provisió per un import de 515 milions d'euros per fer front a la potencial restitució de quantitats derivades dels contractes d'hipoteca celebrats amb consumidors que compten amb clàusula terra. Després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 21 de desembre del 2016, i tenint en compte la normativa aplicable, l'entitat proposarà al consell d'administració incrementar la provisió per un import de 110 milions addicionals. 

POPULAR

El Popular, en canvi, ha rebaixat l'impacte que tindrà en els seus comptes. El banc xifra en aproximadament 229 milions d'euros l'import addicional a proveir per l'efecte de la retroactivitat total de la nul·litat de les clàusules terra, davant els 334 milions d'euros indicats en la informació financera del primer semestre del 2016.