El preu de la llum torna a escalar per sobre de 80 euros aquest dilluns

A les 21 hores serà quan el cost arribarà al nivell més elevat de la jornada, amb 97,67 euros MWh

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara que sense superar els rècords de dijous i divendres passat, el preu de la llum torna a escalar aquest dilluns per sobre dels 80 euros el megawatt per hora (MWh). En concret, se situarà en un preu mitjà de 83,85 euros, el 16% més que diumenge, un dia festiu i el 6% més que dissabte, segons les dades de l'operador del mercat (Omie). Aques dilluns a les 21 hores es registrarà el preu més elevat, amb 97,67 euros, i el més baix, a les 5 del matí, amb 60,29 euros. 

La tendència experimentada en el mercat de cara a la setmana que comença torna a apuntar cap a nivells de preus molt elevats, equiparables als que es van registrar el desembre del 2013. En aquesta ocasió, el Govern del PP va optar per anul·lar el sistema de subhastes trimestrals sistema de subhastes trimestrals i va crear el que funciona actualment, en què entre el 35% i el 40% del preu regulat (PVPC) està subjecte als vaivens horaris del mercat.

Davant aquesta situació, les elèctriques s'han bolcat a enviar missatgeselèctriques , via SMS WhatsApp, als clients de les seves filials comercialitzadores en el lliure mercat per recordar-los que, en aquests casos, no els afecten les últimes pujades.

Els usuaris amb aquests contractes, que són uns 13 milions, més de la meitat del total, tenen assegurat un preu pel quilowatt (kW) que consumeixen durant un any. És un mecanisme com el de les hipoteques a tipus fix. El problema és que durant una bona part de l'any passat sortia més a compte el preu regulat (PVPC) perquè el preu va arribar a nivells molt baixos, fins als 24 euros MWh a l'abril.

OFERTES

El cert és que en l'actualitat, als nivells actuals i de manera conjuntural, hi ha al mercat moltes ofertes que surten més a compte que el PVPC. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) compta amb un comparador que permet veure les diferents ofertes existents, tant de llum com de gas i paquets que inclouen els dos subministraments. 

Altres formes de rebaixar el cost energètic consisteixen a revisar la potència contractada o apagar completament molts dispositius en lloc de deixar-los en 'standby'.   

Notícies relacionades

El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, que compareixerà dijous que ve al Congrés, va anunciar que s'accelerarà la posada en marxa del mercat secundari del gas (Migas), ja que és aquest combustible, a través dels cicles combinats, el que està marcant en els últims dies el preu de mercat. El sector dubta de l'efectivitat d'aquestes mesures perquè els preus estan marcats per les cotitzacions internacionals, sobre les quals és difícil incidir. 

La fiscalia, per la seva part, ha obert una investigació per les pujades dels preus. El sector ha aplaudit la mesura. A la vegada, recorda que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que és l'organisme encarregat de supervisar el sector, no ha obert cap investigació.