FÒRUM DE DAVOS

Soros considera que Trump "és un estafador i fracassarà"

El magnat demòcrata alerta dels temibles efectes d'un enfrontament comercial entre la Xina i els EUA

2
Es llegeix en minuts

El magnat George Soros va afirmar que el president electe dels Estats Units, Donald Trump, que pren possessió aquest divendres, "és un estafador i fracassarà". Durant una trobada restringida amb periodistes al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, el financer nord-americà, d'origen hongarès, va subratllar que Trump representa "una forma de govern pròxima a la dictadura, més semblant a un estat mafiós, l'oposat a la societat oberta" que ell ha defensat tota la vida.

Soros, que va recolzar la demòcrata Hillary Clinton durant l'última campanya electoral als Estats Units, va dir que pensa mantenir-se "al més lluny possible de Trump" i va recomanar als empresaris i financers de tot el món que "facin el mateix".

Pel que fa a l'impacte de la presidència de Trump als mercats, va indicar que "en aquest moment la incertesa, que és el pitjor enemic de la inversió a llarg termini, està al seu màxim nivell", per la qual cosa no es poden esperar bones notícies. Sobre la possibilitat que esclati una guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, va assegurar que seria "totalment irreconciliable amb la prosperitat", i això ho saben a Europa "molt bé, ja que també han sigut atacats per Trump".

Si es planteja l'enfrontament, el magnat no dubta que la Xina "respondrà" perquè el president xinès, Xi Jinping, viu una lluita interna pel poder de la qual a Occident només hi ha notícies indirectes i parcials. No és descartable, va afegir, que si efectivament la Xina i els Estats Units s'enfronten i Rússia "s'hi fica pel mig", el conflicte arribi a dimensions geopolítiques més greus. La Xina ha d'evolucionar cap a una societat oberta, i això no és gens fàcil si es té en compte que venen d'una societat dictatorial i molt tancada, va indicar. Segons ell, la Xina es troba en un moment crucial i, si en un parell d'anys no funcionen les reformes econòmiques que vol plantejar Xi, tornarà a un estat "repressiu a dins i agressiu a fora".

Notícies relacionades

Respecte al 'brexit', veu poc probable que la primera ministra britànica, Theresa May, estigui gaire temps en el càrrec. La separació del Regne Unit i la UE serà un procés llarg, "els divorcis sempre són més complicats que els casaments", va considerar, i a més els britànics "aviat s'adonaran que van prendre una decisió equivocada i que els porta en una mala direcció".

En la seva opinió, l'any passat va ser "desastrós" per a la Unió Europea, que està en un "procés de desintegració", pel 'brexit' i pels resultats d'altres eleccions. El projecte europeu "és massa complicat" i la gent no se'n sent partícip, va afegir. També va tenir dures paraules per al primer ministre hongarès, Viktor Orban, de qui va alertar que, amb les seves polítiques socials i les destinades a la immigració, està portant el país en direcció contrària al que ha de ser una societat "oberta i democràtica".