efectes del temporal de les últimes dues setmanes

L'onada de fred a Europa desestabilitza la venda de verdures a Espanya

El creixement de la demanda, també des de l'estranger, dispara els preus a Catalunya

Les grans cadenes de distribució esmorteeixen les pujades, mentre que tendeix a retallar-se l'oferta disponible

eversoneibeth

eversoneibeth

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L'onada de fred a Europa amenaça amb desestabilitzar el mercat de verdures i hortalisses a Espanya. Els preus s'han disparat per sobre del 100% en molts productes i poden posar en dificultats els consumidors. Jaume Flores, president del Gremi de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, assegura que l'increment de la demanda al nord d'Europa, després de la pèrdua de collites allà, ha causat que la demanda s'hagi concentrat a Espanya i que bona part de la producció pugui anar-se'n cap al nord d'Europa. "Només queda producte a Espanya, és una situació excepcional que mai s'havia vist i serà difícil que es pugui tornar a veure", explica Flores. "No faltarà producte", assegura el president del gremi, però reconeix que la situació no s'estabilitzarà fins que la producció en altres països pugui compensar l'oferta i la demanda, presumiblement al març. En les pròximes dues setmanes es veurà si l'alça de preus afecta també les grans cadenes de distribució espanyoles, per la renegociació de preus amb els seus proveïdors, de més o menys vigència segons els casos.

En les últimes dues setmanes els preus s'han disparat. Ibeth Kathia Suárez i Éverson Fernández tenen una botiga de fruites i verdures al barri de la Sagrada Família i admeten que la situació s'ha complicat per a molts dels seus clients. "És impossible que la gent compri verdura als preus actuals", diu Éverson. La seva dona, Ibeth, explica que "els clients compren carbassa i pastanaga per fer els seus purés, en lloc de carbassó, per exemple, per evitar la pujada de preus". Ells compren directament a agricultors i solen sumar un 20% als preus de compra, més o menys, però admeten que quan els preus pateixen una pujada sobtada com l'actual redueixen aquest percentatge al 8%, per exemple. Si la pujada de preus és molt elevada, el que solen fer és comprar altres productes que podran vendre de manera més fàcil. Expliquen que l'enciam iceberg ha passat de vendre's per un euro dues unitats a 2,20 euros la unitat en dues setmanes, de manera que es deixa de vendre. El bròquil fa dues setmanes es comprava a 75 cèntims i ha passat a 2,20 (preu de compra a l'agricultor), de manera que el preu de venda al públic és encara més elevat (4,59 euros en el cas del comerç d'Éverson i Ibeth, per exemple). En situacions de preus disparats, aquests productes encarits tendeixen a no arribar al mercat, ja que els distribuïdors saben que serà més difícil vendre'ls i poden arribar a quedar estocs sense vendre. A les grans cadenes, si els preus es disparen, els productes afectats simplement desapareixen, per la dificultat dels proveïdors de complir els seus compromisos de preu prèviament acordats.

GRANS CADENES

Les grans cadenes de distribució a Espanya no han detectat encara grans canvis, perquè la majoria pacten els preus de manera anticipada setmanalment i fins i tot mensualment. Fonts d'El Corte Inglés confirmen la pujada de preus en el sector com a conseqüència de l'onada de fred, encara que minimitzen els efectes als seus punts de venda. Segons la seva opinió, les oscil·lacions de l'oferta es produeixen de manera recurrent, però el seu sistema de relacions amb proveïdors amb preus prepactats i la seva política comercial esmorteeixen les pujades de preus de venda al públic. Sí que reconeixen que hi ha hagut, les dues últimes setmanes, menys oferta en productes de 4a gamma, les verdures a punt per consumir.

MERCADONA

En el cas de Mercadona, l'onada de fred ha pogut causar endarreriments puntuals en la cadena de subministrament a alguns punts de venda, però asseguren que la situació és lògica davant situacions meteorològiques complicades. En qualsevol cas, la política de preus es manté per la seva relació a llarg termini amb proveïdors especialistes i interproveïdors, gràcies a l'elevat volum de compra de la cadena. Les grans companyies de distribució tenen múltiples subministradors, amb els quals pacten preus prèviament, de manera que els alts i baixos d'oferta deguts a problemes meteorològics tenen menys efecte en els preus finals que per als petits comerços independents.

ALCES A MERCABARNA

Notícies relacionades

L'onada de fred que castiga Europa des de des de fa un parell de setmanes ha afectat la producció de verdures i hortalisses fins a disparar els preus a Catalunya. El mercat majorista Mercabarna constata que els productes principals del mercat de verdures han patit les últimes dues setmanes increments sobtats de preus, amb alces que van del 25% al 120%. El pebrot vermell, per exemple, s'ha disparat el 125% en dues setmanes. Els preus majoristes són un indicador de l'evolució dels preus, però no necessàriament aquesta alça repercuteix directament en la venda al públic. Les pujades més rellevants comunicades per Mercabarna són, a més de la del pebrot vermell, el carbassó (el 100%); la mongeta tendra (100%); l'albergínia (100%); el cogombre (86%); la coliflor (33%), i el pebrot verd (33%).

AMANIDES ENVASADES

Florette, especialitzada a envasar amanides fresques, assegura que l'onada de fred no afectarà els seus productes. "El subministrament està totalment garantit perquè tenim cultius repartits per tot Espanya", explica Fermín Aldaz, director comercial i de màrqueting de Florette. Els cultius de la zona del Maresme no s'han vist afectats. "Cultivem de forma simultània determinades varietats de sempre almenys en dues zones diferents. Això ens permet que si algun cultiu veu compromesa la seva qualitat a causa principalment de fenòmens o condicions climatològiques excepcionals, puguem sempre garantir el subministrament de la varietat gràcies a la segona zona", explica Aldaz. Catalunya és, amb diferència, la zona amb més consum d'amanides fresques envasades d'Espanya, segons Florette.