El preu de la llum es manté en nivells alts per al cap de setmana

Aquest dissabte, la cotització mitjana és de 79,01 euros, però arribarà als 92,10 a les 20 hores

Gas Natural avisa que els últims augments no afectaran els contractes al lliure mercat

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Respir relatiu. El preu mitjà de la llum baixa per a aquest dissabte al voltant de l'11%, fins a 79,01 euros per megawatt hora (Mwh), després de marcar divendres un nou rècord que va forçar el Govern a anunciar mesures en el mercat del gas per pal·liar-ne els efectes.

De totes maneres, els dissabtes s'acostuma a reduir el consum ja que no sol ser laborable per a la majoria de les empreses, amb l'excepció dels comerços. L'evolució registrada pels preus al mercat majorista ha portat fins i tot la Fiscalia del Civil del Tribunal Suprem a obrir diligències per descobrir les raons per les quals hi ha hagut els successius augments de preu que han experimentat els últims temps els rebuts de la llum.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que inicialment va considerar iniciar una investigació, l'ha descartat fins ara, segons ha pogut saber aquest diari. "Es tracta de factors excepcionalscom la falta de pluja i de vent pluja vent i la forta demanda per part de França, que té un terç del seu parc nuclear parat, cosa que ha forçat a recórrer als cicles combinats, que cremen gas, amb un preu que és excepcionalment alt, i marca el conjunt", expliquen les mateixes fonts. Tot això ha coincidit amb una etapa d'onada de fred que ha disparat la demanda, tant a Espanya com a la resta d'Europa.

FORT INCREMENT

Per la seva banda, el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, compareixerà dijous que ve al Congrés per informar sobre el fort increment dels preus de l'energia els últims mesos i dels nivells màxims registrats els últims dies en plena onada de fred. Nadal compareixerà a petició pròpia i del PNB i PDECat a la Comissió d'Energia de la Cambra baixa.

Notícies relacionades

L'Associació Espanyola del Gas (Sedigás) ha destacat el paper "essencial" de les infraestructures gasistes i dels cicles combinats per a la seguretat del subministrament elèctric. En un comunicat, la patronal destaca que, quan l'energia eòlica i la hidràulica escassegen per falta de vent i pluja, "el gas natural és l'única energia neta que permet als ciutadans espanyols mantenir el seu consum d'electricitat sense cap restricció".

Gas Natural ha precisat que al voltant del 50% dels seus clients elèctrics, 2,25 milions sobre un total de 4,5 milions, no es veuran afectats per l'augment del preu de la llum dels últims dies, al tenir contractades amb comercialitzadores del grup tarifes al mercat liberalitzat. En total, hi ha uns 12 milions d'usuaris amb les tarifes regulades o PVPC, els més afectats per aquestes pujades, i uns 13 milions en el mercat lliure.