Nadal anuncia mesures per abaratir el gas que s'utilitza per a electricitat

Nou rècord del preu de la llum amb una alça del 2,5% fins a 88 euros

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el mercat elèctric no hi ha treva. El preu mitjà del mercat majorista per a aquest divendres s'ha disparat fins als 88 euros per megawatt i hora (Mwh), que suposa una alça del 2,5% en un sol dia, després de desbocar-se el 8,8% el dia anterior. Davant aquesta situació, el Govern intenta pal·liar els principals efectes que provoquen la pujada i en aquesta línia el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha anunciat mesures per incrementar la competència en el mercat del gas per abaratir aquest combustible que alimenta els cicles combinats, que són els que actualment marquen el preu en el mercat elèctric.

L'auge de la demanda per l'onada de fred i l'aturada d'un terç del parc nuclear a França, que ha obligat aquest país a comprar energia a Espanya en comptes de produir-la, segueixen sense donar treva. A última hora de la jornada, s'arribarà a una punta de 98,69 euros, un nivell com el que es va arribar el desembre del 2013, que va fer que el Govern del PP anul·lés el sistema de subhastes trimestrals i creés el model actual en què una part del rebut està subjecte a les variacions horàries del mercat.  

Mentrestant, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) analitza la situació, tot i que encara no ha decidit si obrirà una investigació per determinar si s'han produït manipulacions del mercat. El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha anunciat que la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics ha acordat mesures per millorar la transparència en el mercat del gas.

Es dona la circumstància que davant la falta de vent i de pluja, són les centrals de cicle combinat (cremen gas) les que actuen com a coixí per cobrir les necessitats de la demanda i es troben en uns nivells de preu molt alts. Nadal ha explicat que a Itàlia i a França està passant el mateix.

MÉS OFERTA

Es tracta de millorar l'oferta, ha explicat Nadal, perquè els operadors puguin adquirir el combustible a un preu inferior. Energia ha decidit accelerar el funcionament del mercat secundari del gas, Mibgas, perquè hi hagi més oferta i concurrència i, per tant, puguin abaixar els preus del combustible.

El ministre confia que aquestes mesures pal·liïn les alces en el mercat i que la situació es calmi a mesura que les energies renovables, que contribueixen a abaixar els preus, puguin portar a terme una contribució més gran a la producció d'electricitat. També ha destacat que els preus actuals es troben "en els nivells del 2015" i que l'any passat, amb un preu de mercat que en el primer quadrimestre va arribar a caure al voltant dels 24 Mwh, va ser "excepcional".

Això, ha afegit, no es tornarà a repertir perquè, a més, el càrtel d'exportadors de petroli (OPEP) va decidir reduir la seva oferta i això ha elevat la cotització del cru i els seus derivats. Tot plegat s'ha produït en una fase de més demanda pel fred i això afecta no només Espanya sinó tot Europa, ha explicat.      

DEMANDA DE GAS EN MÀXIMS

Precisament aquest dimecres la demanda de gas natural va superar les xifres més altes del 2016, fins a arribar als 1.502,1 GWh, a causa de l'efecte de l'onada de fred. Aquesta dada supera la màxima xifra del 2016, que va registrar 1.445 GWh el 14 de desembre, i que suposa un rècord des del febrer del 2012.

Segons va informar Enagás, la demanda convencional de gas natural, destinada als consums de llars, comerços i indústries, dimecres va arribar als 1.229,2 GWh, xifra que representa el quart valor històric més alt registrat, només superat pels consums dels dies 3, 8 i 13 de febrer del 2012.

Notícies relacionades

Per la seva banda, les entregues de gas natural per a la generació d'electricitat van registrar els 272,9 GWh, "i això posa de manifest el paper fonamental que el gas natural fa per garantir el subministrament elèctric", en un context de baixa producció hidroelèctrica.