EFECTES DE L'HIVERN

El Govern estudia avui mesures per fer més transparent el mercat elèctric

El Ministeri d'Energia reconeix que hi ha sectors que funcionen amb més opacitat que altres

1
Es llegeix en minuts

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha afirmat aquest dijous que la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics, que es reuneix avui, analitzarà "mesures per fer més transparent i que funcioni millor" el mercat energètic espanyol.

En una entrevista a Onda Cero, el responsable del departament d'Energia ha explicat que l'objectiu és que el mercat sigui "líquid i competitiu" i que el preu de l'energia "pugi el que hagi de pujar, però ni un euro més" del que correspon.

Notícies relacionades

Segons Nadal, "s'ha de ser extremadament vigilant". No ha volgut entrar, però, en si hi ha sospites d'actuacions dubtoses al sector, ha apuntat que hi ha sectors que funcionen amb més competència i altres en què aquesta no és tan gran. A més, ha indicat que "això es mira contínuament en tots els sectors regulats", alguns dels quals compten amb pocs actors, cosa que limita la competència. Així, el ministre ha reiterat que s'ha de ser "extremadament vigilants" i "prendre mesures perquè les coses funcionin bé". L'onada de fred ha disparat la demanda de l'energia. Aquests dies ha marcat nivells que no es veien des del 2012 i ha provocat increments importants en els preus majoristes de la llum, que es traslladaran al rebut.

Per una altra part, Nadal ha explicat que s'ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) "que miri si els comportaments són adequats" respecte a les regles del mercat espanyol. Ha destacat, en concret, el mercat del gas, ja que l'elèctric està harmonitzat a nivell europeu. En el gas, ha assenyalat, és on la situació és "molt preocupant i molt complexa", per apuntar que en aquest cas "tenim molt més marge d'actuació" i "hi ha recorregut per millorar el seu funcionament".