¿Com pagar menys per la llum?

Rebaixar la potència contractada o apagar dispositius que es queden en repòs, entre les mesures possibles

lopez2

lopez2 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ELS ELECTRODOMÈSTICS, ELS QUE MÉS CONSUMEIXEN

En una casa, el que més electricitat consumeix són els electrodomèstics, amb més de la meitat del total. I dins d'aquest apartat destaca el frigorífic, que es 'menja' al voltant d'un terç d'aquells quilowatts (KW). Tenint en compte aquestes premisses, encara que deixar la factura a zero és impossible, no ho és apagar tots els electrodomèstics al marxar de vacances. Pot significar un estalvi de fins a un 49% en el rebut, segons una anàlisi d'eficiència energètica de la comercialitzadora catalana HolaLuz.

L''STANDBY', DEVORADOR DE KW

L''standby' o manera a l'espera de molts electrodomèstics o dispositius, com per exemple el televisor o l'acaba de la televisió de pagament és un autèntic devorador de quilowatts (kw). Pot suposar entre el 6% i el 10% del consum elèctric de la casa. Un consell és apagar totalment els dispositius. I més si no serem a casa. També és important apagar l'interruptor general del quadro elèctric en cas de marxar uns dies. És la millor forma de garantir un consum zero.

LA POTÈNCIA SÍ QUE IMPORTA

La potència contractada té importància. I més amb el pes guanyat en el rebut. Si és possible reduir-la, l'estalvi pot ser d'uns quatre euros al mes i més de 50 a l'any. Per obtenir una xifra estimativa de la potència necessària cal sumar la dels electrodomèstics de més potència. Després s'hi afegeix un marge d'1kw per a il·luminació i petits electrodomèstics i es divideix tot per tres perquè no tot funciona a la vegada. El resultat ha de ser més elevat que l'electrodomèstic de màxima potència.

POC MARGE PER AL CANVI D'HÀBITS

Notícies relacionades

Encara que el marge d'estalvi en el rebut és baix, alguna cosa s'hi pot fer. Un pas és contractar el PVPC amb discriminació horària (el kw costa la meitat a la nit). Una altra fórmula, amb comptador intel·ligent, és desplaçar consums a franges horàries barates. Els preus més alts són a primera hora i cap a les 21.00 hores. Els més baixos, d'una a sis de la matinada, a mig matí, entre les 14 i les 19 hores, els dissabtes a la tarda i els diumenges, encara que tot pot variar segons l'estació o el clima. I l'estalvi és d'un euro al mes.

COMPARAR OFERTES DE MERCAT

Una altra opció per rebaixar el cost és contractar una comercialitzadora del lliure mercat. Cal vigilar que no incorporin serveis addicionals i altres costos ocults que poden diluir els estalvis. Per a una llar tipus a Barcelona (potència de 4 kw i consum d'ús 270 kw al mes) amb una tarifa comuna (2.0) la diferència entre l'oferta més cara i la més barata arriba a 164,2 euros o 13,70 euros al mes. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) disposa d'un comparador.