POLÍTICA MONETÀRIA

El BCE manté els tipus i les mesures extraordinàries davant la "incertesa global"

Draghi adverteix que la inflació creix només per l'energia i que l'economia creixerà "a ritme moderat"

L'organisme aposta per apujar salaris i nega haver discutit encara una retirada d'estímuls

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt.

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt. / REUTERS / RALPH ORLOWSKI

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Banc Central Europeu (BCE) es va ajustar ahir al guió. El seu consell de govern va mantenir sense canvis els tipus d’interès i el programa extraordinari de compra d’actius per estimular els preus i l’economia. El president, Mario Draghi, va deixar clar a més que no s’esperen canvis a curt termini, malgrat que la inflació de l’eurozona va pujar al des­embre del 0,6% a l’1,1%, el seu nivell més alt des del 2013 i més a prop de l’objectiu de la institució que se situï per sota però a prop del 2%.

Draghi va defraudar així les expectatives dels que esperaven algun gest sobre una possible retirada d’estímuls en el futur més immediat. Ho va justificar en el fet que la pujada de la inflació es deu a un encariment de l’energia més alt del previst, mentre que la inflació subjacent (sense els preus energètics) segueix estant «continguda» i creixerà de forma «més moderada» que la general. L’economia de l’euro, va advertir, també seguirà creixent a un «ritme moderat» i hi ha «riscos que venen per la situació d’incertesa global». En aquest context, es va mostrar partidari de pujades de terres que acostin la inflació al 2%, però va admetre que també podria tenir efectes perniciosos sobre la productivitat.

CRÍTIQUES ALEMANYES

Notícies relacionades

En el consell, segons va informar el president, hi va haver un acord «general» sobre l’èxit de les mesures adoptades per l’organisme el 2014 i «unanimitat» sobre la conveniència de la decisió de prolongar l’aprovada al desembre. A més, no es va plantejar la possibilitat de retirar-les. És «massa aviat», va sostenir, per parlar d’això. 

Sobre les crítiques que rep de països com Alemanya, va opinar que el BCE ha donat «proves» de la seva capacitat d’actuar de forma independent, i va defensar que els beneficis d’aquestes polítiques «han arribat a tots els ciutadans de la zona euro, inclosos els alemanys», però es va mostrar comprensiu amb els «problemes polítics a l’hora d’explicar aquestes mesures» de destacats membres de l’Executiu germànic.