L'electricitat marca un nou rècord de 4 anys

Al nivell més alt del dia s'hi arribarà dimecres a les nou del vespre

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat elèctric està desbocat. El fred i l'escassetat de pluja entre altres factors han provocat que el preu mitjà d'aquest dimecres marqui un nou rècord de quatre anys, fins als 78,8 euros per megawatt per hora (Mwh). El nivell màxim de la jornada serà a les 21 hores, amb 92,60 euros.

Amb aquesta tendència, el cost al mercat majorista destrossa els que es registraven l'abril passat, en un nivell de 24 euros. Com a conseqüència d'aquesta evolució, la part de la tarifa regulada (PVPC), que està subjecta a les variacions horàries i que tenen més de 12 milions d'usuaris, seguirà la tendència a l'alça que va iniciar el maig passat i que va camí de consolidar-se.   

La setmana passada, el preu del quilowatt (kW) va arribar als nivells de fa quatre anys, al situar-se en una mitjana de 75,28 euros. Va suposar un nou màxim des del desembre del 2013, quan el Govern del PP va invalidar el sistema de subhastes trimestrals precisament perquè la tarifa regulada s'estava disparant.

BO SOCIAL

Amb aquest nou increment dels preus, que es coneixen cap al migdia i que entren en vigor la jornada següent, es consolida una tendència alcista de la tarifa, que suma una alça de més del 30% des del maig passat. Es produeix a més el mateix dia en què el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, es va reunir amb els diferents partits per consensuar una postura per reformar el bo social, el finançament del qual va invalidar fa uns mesos el Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

L'objectiu, segons el decret aprovat al desembre, és que hi hagi diferents tipus de descomptes en funció del nivell de renda de l'usuari, en lloc d'una única rebaixa com amb l'anterior regulació, que incloïa els pensionistes, les famílies amb tots els seus membres a l'atur, les famílies nombroses i altres casos considerats vulnerables.    

Pels experts, l'evolució dels preus demostra que la reforma posada en marxa per l'anterior ministre d'Indústria, José Manuel Soria, que va dimitir per la seva relació amb els 'papers de Panamà', no va atacar el problema de fons del sistema. I el problema és que els preus no reflecteixen el que costa realment produir l'energia i estan subjectes a variabilitats i factors aleatoris com si plou, fa vent o a penes fa sol.