bombolla immobiliària

Barcelona és la ciutat espanyola amb els lloguers més cars

La demanda turística empeny set districtes de la ciutat a col·locar-se entre els 10 amb el preu més elevat d'Espanya

icoy36245643 alquiler170116221229

icoy36245643 alquiler170116221229 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

La bombolla del lloguer a Barcelona és una evidència inqüestionable. La capital catalana ja és la més cara d'Espanya pel que fa als preus del lloguer. I almenys set dels districtes de la ciutat estan al capdavant dels preus després dels increments registrats el 2016. Només tres districtes de Madrid estan entre els 10 més cars d'Espanya, segons destaquen l'informe 'La vivenda de lloguer 2016' elaborat per Fotocasa, que ha sigut presentat aquest dimarts per Betariz Toribio, responsable d'anàlisi del portal immobiliari.

"Es tracta dels preus d'oferta registrats a les webs immobiliària. Potser estan per sobre dels que s'acaben registrant als contractes de lloguer, però donen una imatge bastant real de la tendència del mercat", ha destacat Toribio, per a qui no hi ha cap dubte que "Barcelona experimenta un extraordinari 'boom' del mercat del lloguer", cosa que en gran part es deu a la pressió del lloguer turístic a la ciutat. "Aquest és un fenomen que també es registra a Madrid, però no té res a veure amb la intensitat que té a Barcelona", ha apuntat l'analista. El cert és que és la pressió turística la que provoca que aquests set districtes de la ciutat registrin els preus màxims de lloguer a Espanya.

Notícies relacionades

Ciutat Vella encapçala la llista com a districte més car per comprar una vivenda i el més car de tot Espanya. El preu mitjà es va situar al desembre en 17,37 euros per metre quadrat al mes, després d'augmentar un 9%. El segueix, com a segon més car, el districte de Sarrià Sant-Gervasi, amb un preu mitjà del 16,01 euros. I en tercer lloc l'Eixample, amb 15,89 euros. A l'altre extrem, Nou Barris és el barri més econòmic amb un valor d'11,07 euros per metre quadrat, seguit de Sant Andreu (11,47 euros). Però en els dos casos, els preus estan molt per sobre de la mitjana espanyola, que era de 7,49 euros per metre quadrat, segons l'informe de Fotocasa.

CIUTAT I PROVÍNCIA AL CAPDAVANT

L'increment dels preus del lloguer a la ciutat de Barcelona va ser del 13,7% el 2016. Aquesta pujada, no obstant, està per sota de la mitjana de la província, que va ser del 16,2% --la segona més alta a Espanya, darrer les Balears--, cosa que s'explica, segons Toribio, perquè els increments de la primera ciutat catalana es produeixen uns quants anys consecutius i comença a traslladar-se la pressió dels preus cap a altres ciutats de l'entorn barceloní. En tot cas la mitjana de Barcelona -ciutat i província-- està molt per sobre de les espanyoles. L'augment total registrat el 2016 va ser del 6,7%. Catalunya (14,6%) va ser la segona comunitat, després de les Balears (18,5%) i tan sols en una comunitat, la Rioja van baixar els preus: 3,2% l'any passat.