'DIÈSELGATE'

La fiscalia de París investiga Renault per frau en les emissions

Les accions de la marca cauen a la Borsa de París

1
Es llegeix en minuts

El fiscal de París ha iniciat una investigació judicial pel possible frau en les emissions de gasos d'escapament dels automòbils del fabricant Renault. Les accions de Renault han caigut a la borsa aquest divendres després de la revelació de les accions judicials fins als nivells més baixos en un mes.

Tres jutges han estudiat l'assumpte des del 12 de gener. Un comitè d'experts independents havia trobat excessos significatius d'alguns llindars de contaminació dels vehicles dièsel venuts a França per diversos fabricants, entre ells Renault.

El fiscal va ordenar aquest dijous l'obertura de la informació judicial per "engany en les qualitats substancials i els controls efectuats", amb conseqüències i efectes "perillosos per a la salut".

La investigació es relaciona amb l'escàndol conegut com a 'dièselgate' pel qual uns 11 milions de vehicles de Volkswagen amb motor de gasoil incorporaven un dispositiu per emmascarar les emissions contaminants en les proves. El treball de la comissió francesa ha revelat que els llindars de contaminació per part de Renault s'han superat àmpliament.

Notícies relacionades

Per la seva part, Renault sempre ha assegurat que "respecta la legislació francesa i europea". Segons la marca, els seus vehicles "han sigut aprovats d'acord amb la llei i els reglaments en vigor" i "no estan equipats amb 'software' destinat a falsejar les proves anticontaminants".

Després de Volkswagen, Renault és el segon fabricant d'automòbils per vendes a França. Als EUA, la italiana Fiat del grup Chrysler va ser acusada aquest dijous per les autoritats d'utilitzar un estratagema similar al de Volkswagen en els tests contaminants. El grup alemany Volkswagen, que es va declarar culpable de frau dimecres als Estats Units, pagarà prop de 22.000 milions de dòlars pel frau.