ENERGIA

Uns 5.000 particulars i pimes ja s'han sumat a una compra col·lectiva d'electricitat

L'objectiu d'Anae i Selectra és obtenir un estalvi mitjà d'uns 180 euros a l'any per abonat

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Uns 5.000 particulars i pimes s'han sumat fins ara a una iniciativa de compra col·lectiva d'energia promoguda per l'Associació per a l'Estalvi d'Energia (Anae) i el comparador de tarifes d'electricitat i gas, Selectra. L'objectiu és aconseguir un estalvi mitjà d'uns 180 euros a l'any, encara que aquest pot ser més gran o més petit en funció de les característiques de cada usuari. La majoria dels que s'han sumat fins ara a aquesta iniciativa són particulars, però també hi ha pimes.

La compra col·lectiva està oberta fins al pròxim 31 d'aquest mes, però els interessats s'hi podran seguir afegint posteriorment a través d'aquesta web, segons una portaveu d'Anae. Durant aquests dies, estan analitzant ofertes de comercialitzadores a les quals els demanen un preu concret del quilowatt (KW), si practiquen o no descompte en la part fixa del rebut (potència contractada) o la durada de l'oferta. En els pròxims dies es triarà la més interessant.

"Les últimes pujades que s'han registrat en el mercat majorista de l'electricitat han provocat una acceleració del ritme de peticions", han assegurat les mateixes fonts. El preu majorista de l'electricitat s'ha situat a prop dels 73 euros per megawatt hora (MWh), que suposa el nivell més alt per a una referència diària des del desembre del 2013.

COMPARACIÓ MÉS SENZILLA

Notícies relacionades

A conseqüència d'això, el Govern va decidir suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica trimestral (Cesur) i substituir-lo per l'actual, en funció del consum diari i la cotització diària de l'energia en el mercat majorista ('pool'), hora a hora.

Els promotors de la compra col·lectiva es troben actualment en el procés de selecció d'ofertes, que és complex, ja que hi ha moltes variables que dificulten la comparació. Precisament per això, el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, va anunciar la futura creació d'un indicador similar al TAE que s'utilitza amb els préstecs i els crèdits, que permetrà als usuaris fer comparacions d'una forma més senzilla i ràpida.