manteniment d'infraestructures

El projecte Castor costarà 96,38 milions d'euros als consumidors de gas d'Espanya aquest 2017

El manteniment de les instal·lacions paralitzades torna a suposar una despesa anual de 15,72 milions, similar a la del magatzem Gaviota, que es troba en ple funcionament

4
Es llegeix en minuts

Els consumidors de gas d'Espanya hauran d'assumir a la factura d'aquest 2017 el pagament de 96.383.024 euros per sufragar la indemnització a l'empresa promotora i el manteniment del fracassat projecte Castor. Amb les instal·lacions paralitzades i a l'espera que el Govern prengui una decisió previsiblement definitiva sobre el seu futur, el rebut del gas torna a incloure -després de la primera consignació el 2016- una partida milionària per tornar el crèdit bancari subscrit per Enagás a compte dels drets de cobrament al llarg de 30 anys després que l'Executiu del PP aprovés per decret el pagament d'una indemnització de 1.350 milions d'euros a Escal UGS, en mans, majoritàriament, del grup ACS de Florentino Pérez.

La partida pressupostària per cobrir els costos del projecte Castor, que figura a l'ordre del Ministeri d'Energia publicada al 'BOE' a finals de l'any passat que estableix els peatges i els cànons del sistema gasístic per a aquest any, puja exactament a 80.664.725 euros. A aquesta xifra s'hi han de sumar els 15.781.229 euros que rebrà Enagás Transporte per als "costos provisionals d'operació i manteniment" de les instal·lacions hibernades aquest 2017. Una xifra molt pròxima als 17,70 milions que costa el manteniment de l'únic magatzem de gas submarí operatiu a Espanya, el de Gaviota, al País Basc.

DRET DE COBRAMENT

Sota l'epígraf de l'article 7, "Reconeixement retribucions de conformitat amb el reial decret llei de 13 / 2014 de 3 d'octubre", i sense fer referència explícita a la denominació 'projecte Castor' al llarg de tota l'ordre, el Ministeri d'Energia reconeix el pagament dels prop de 80,66 milions d'euros "als titulars del dret de cobrament amb càrrec al sistema gasístic". Darrere d'aquesta críptica presentació al 'BOE' (vegeu document complet), amaga l'aprovació de la segona anualitat per amortitzar el crèdit contret per Enagás amb Banco de Santander, Caixabank i Bankia que va permetre a Escal UGS cobrar en poc més d'un mes els 1.350 milions d'euros de la indemnització aprovada pel Govern del PP l'octubre del 2014.

La xifra consignada per a aquest capítol el 2017 és exactament la mateixa que la de la primera anualitat de l'any passat, 80,66 milions d'euros, i s'emmarca en la previsió que siguin els consumidors i no el Pressupost els que financin el projecte fallit Castor, amb un cost d'uns 4.700 milions d'euros en 30 anys, com ja va avançar al seu dia EL PERIÓDICO. Juntament amb aquesta partida, i sempre d'acord amb el mateix decret, el Ministeri d'Energia reconeix com a "costos provisionals d'operació i manteniment" per a aquest 2017 un total de 15,72 milions d'euros a la societat Enagás Transporte, l'encarregada d'implementar aquestes tasques. Uns costos que, segons l'ordre, s'hauran de justificar "amb la corresponent auditoria i es determinaran amb caràcter definitiu per ordre del ministeri".

MANTENIMENT COSTÓS

La xifra també és clavada a l'aprovada per al 2016. Encara que el Govern havia deixat caure, després d'assumir 17 milions d'euros per a la hibernació de les instal·lacions, que el manteniment no resultaria tan costós, la xifra es manté gairebé en termes molt similars. El cost de mantenir tancat i hibernat el projecte Castor és, fins i tot, pràcticament equiparable al de l'únic magatzem de gas submarí en funcionament a Espanya, el de Gaviota, a la costa del País Basc. Segons consta a l'ordre publicada al 'BOE', el seu cost provisional de manteniment per a l'any 2017 serà de 17,70 milions d'euros. Els magatzems subterranis terrestres de Serrablo i Yela suposaran 7,77 i 4 milions respectivament.

La xifra és bastant similar a la prevista en el primer any d'amortització del crèdit, el 2016, quan el llavors Ministeri d'Indústria va acordar destinar 101 milions d'euros per a la factura del gas a finançar el forat deixat per un projecte que va causar més de 1.000 terratrèmols després de les proves d'injecció el setembre del 2013. La principal diferència, respecte del 2017, era la inclusió d'una partida de 4,56 milions d'euros per a Escal UGS més pel manteniment de les instal·lacions entre l'octubre i el novembre del 2014, quan Enagás es va fer càrrec de les instal·lacions.

CÀLCULS DE L'OCU

Notícies relacionades

Segons va anunciar el mateix Govern l'octubre del 2014, en el moment de l'aprovació del decret, el Castor tindria un cost d'uns 100 milions a l'any al llarg de tres dècades. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), va calcular, no obstant, que en total, incloent-hi l'operació financera i els corresponents interessos que podrien créixer a mesura que s'esgota el temps d'amortització, la dotació podria acabar superant de llarg els 4.700 milions d'euros. L'Executiu del PP en cap moment ha detallat o consolidat els seus càlculs inicials, com tampoc ha desmentit les previsions de l'OCU.

A l'espera que el Govern prengui una decisió sobre el futur del projecte Castor -el Massachusetts Institute of Technology havia d'entregar un informe al respecte a Enagás el mes de novembre passat però encara es desconeix si s'ha entregat o no el seu contingut-, Escal UGS ja ha percebut més de 1.760 milions d'euros després de renunciar al projecte. A més dels 1.350 milions d'euros de la indemnització, i els 110 a compte que havia rebut fins al 2012, el Govern en funcions va autoritzar el pagament de 295 més per a la retribució entre el juliol d'aquest any i l'extinció de la concessió a finals del 2014 que va suposar l'extinció de la concessió, a més dels 4,56 milions d'euros ja esmentats del 2014 en concepte de manteniment.

Temes:

Castor