INCREMENT DEL COST DE LA VIDA

El preu de l'electricitat marca un màxim des del desembre del 2013 i encareix el 5,6% el rebut

Els consumidors pagaran en l'inici del 2017 el 34% més que a començaments del 2016, quan l'eòlica i la hidràulica van ajustar els preus

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El preu majorista de l'electricitat se situarà aquest dijous en 75,28 euros per megawatt hora (MWh), de manera que superarà la referència fixada per a aquest dimecres, de 72,89 euros, i marcarà un nou màxim des del desembre del 2013, segons dades recollides per Europa Press a partir de l'operador del mercat ibèric, Omie. Aquest nou repunt de preus consolida les fortes pujades en el mercat els primers dies de l'any, marcats per consums elevats.

La despesa en el rebut de la llum és el 34% superior a la dels 11 mateixos dies del 2016, quan el consumidor va pagar 20,17 euros. En aquell moment, el 'pool' es va caracteritzar per uns preus especialment baixos, en ple temporal de vent i pluja. Per trobar un preu tan alt com el d'aquesta setmana ens hem de remuntar al 21 de desembre del 2013, quan es va arribar als 80,82 euros. Després de l'escalada de preus durant aquell mes, el Govern va decidir suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) i substituir-lo per l'actual, en què la tarifa deixa de consistir en un preu trimestral i queda referenciada al preu de cada hora en el mercat.

ESTRUCTURA DE LA PRODUCCIÓ

L'energia nuclear és, per sisè any consecutiu, la principal font d'energia a Espanya, amb el 22% del total de la cistella elèctrica del país el 2016, un any en què els preus han augmentat molt més que el consum (més del 50% davant el 0,8% de consum elèctric respecte a l'any anterior), segons dades de l'informe de tancament d'any de Red Eléctrica de España (REE).

En total, el 2016 Espanya va consumir 265.317 GWh, dels quals el 22% van procedir de la generació nuclear (55.546 GWh), que té una potència instal·lada del 7,6%. A aquesta la segueix l'eòlica, amb un 19,2% (48.927 GWh) i una potència instal·lada del 22,8%; la hidràulica (14,1%), carbó (13,7%), cicle combinat (10,4%), cogeneració (10,1%), solar fotovoltaica (3%), solar tèrmica (2%), altres renovables (1,4%), residus (1,2%).

FONTS MARGINALS 

Aquest dimecres al migdia, el carbó i els cicles combinats de gas, que són les tecnologies marginalistes l'entrada de les quals marca el preu per a la resta, cobreixen un terç de la demanda, segons dades de Red Eléctrica de España (REE). El preu del mercat majorista, conegut com a 'pool', té un pes sobre el rebut final de la llum pròxim al 35%. En els 11 primers dies de l'any, un consumidor mitjà amb 4,4 quilowatts (kW) de potència i un consum anual de 3.900 quilowatts hora (kWh) ha generat una despesa de 27,18 euros, un 5,6% més que en els 11 últims dies del 2012.

Els preus diaris del mercat majorista es fixen amb un dia d'antelació, al voltant del migdia. El 'pool' funciona de forma marginalista, de manera que les tecnologies entren per ordre de cost i l'última d'elles a participar-hi, la més cara, marca el preu per al conjunt.

L'HORA MÉS CARA DE DEMÀ

Notícies relacionades

L'hora més cara d'aquest dijous seran les deu del matí. En aquest moment, els consumidors que disposin de comptadors 'intel·ligents' i tarifació per hores pagaran l'electricitat a 88,01 euros per MWh, una cota inferior als 88,44 euros de cost per a les vuit del vespre d'aquest dimecres. El preu majorista de l'electricitat té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges, i prop del 25% restant, a l'IVA i a l'impost d'electricitat. El Govern ha congelat per al 2017 els peatges i els càrrecs elèctrics amb què els consumidors sufraguen els costos regulats.

"NO HI HA GAIRE MARGE DE MILLORA"

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va assegurar aquest dimarts que, malgrat que "sempre hi ha coses que es poden millorar" en el funcionament del mercat elèctric, no hi ha gaire "marge" per canviar l'actual disseny del 'pool', "ja que està molt mesurat per la normativa europea". En declaracions a la premsa després de la presa de possessió dels alts càrrecs del Ministeri, Nadal va assenyalar que el mercat del 'pool' elèctric a Espanya funciona de manera "molt similar" a la resta de mercats de la UE i, amb la proposta del conegut com a 'paquet d'hivern' de la Comissió Europea, la tendència és que el comportament de preus "quedi més regularitzat i homogeneïtzat".