SENSE CALENDARI D'INICI

Mango, H&M i Cortefiel 'avancen' les rebaixes amb descomptes del 50%

Les marques d'Inditex, Desigual i El Corte Inglés esperaran el 7 de gener per començar les ofertes

abertran36744435 barcelona 02 01 2017  econom a   alguans cadenas ya han emep170102135530

abertran36744435 barcelona 02 01 2017 econom a alguans cadenas ya han emep170102135530

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

L'inici del 2017 confirma que les rebaixes, tal com es coneixien fins fa poc, s'han acabat. Per a la història quedaran aquells dies 7 de gener en què els ciutadans s'acumulaven al davant de les botigues per ser els primers a caçar gangues en ple hivern. L'auge del comerç electrònic, la crisi i els canvis legals han provocat que ja no hi hagi dia d'inici dels descomptes massius, i de passada han tornat a dividir el sector, però aquesta vegada no en petits i grans, sinó entre els que ja han començat les rebaixes i els que s'esperen el dia 7 de gener.

El dia 7 de gener era sagrat per al comerç com l'inici de les rebaixes d'hivern. Però la liberalització del sector promoguda pel Govern del PP i la posterior batalla legal amb la Generalitat (que ha intentat protegir la data amb normes, sempre recorregudes davant el Tribunal Constitucional) ha deixat en mans del comerciant la llibertat total d'elecció de quan començar les rebaixes. De fet, fins i tot la nova llei de comerç que prepara el Govern català deixarà llibertat d'elecció a les botigues (si bé recomanarà els dos períodes clàssics).

Això ha obert la porta als establiments a oferir rebaixes tot l'any. Aquest any el primer dia comercial de l'any era el 2 de gener, i diverses cadenes i també petits comerços ja han llançat la campanya de rebaixes, tant 'on line' com en botigues físiques. És el cas de cadenes com Mango, H&M, Springfield, Cortefiel i Benetton, que aquest dilluns han aparegut amb grans cartells de descomptes de fins al 50%. No obstant, aquest any moltes petites botigues també han començat ara els descomptes: Macson i Felgar, espais on fa pocs anys la desapareguda Confederació de Comerç de Catalunya va defensar a capa i espasa que les rebaixes començaven el 7 de gener, ja estan en plena campanya de descomptes.

TRADICIÓ

Notícies relacionades

"Està bé adaptar les noves lleis a les realitats del mercat", ha assegurat el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, sobre la nova norma que prepara la Generalitat. La 'realitat' a la qual es refereix Jené és que les compres 'on line' i la multitud de campanyes de descomptes que es fan tot l'any han desvirtuat les tradicionals rebaixes. Això sí, Jané també destaca que s'han de preservar determinades "tradicions" com les rebaixes, perquè considera que comerciants i administració han de ser capaços d'"atraure una demanda motivada pel preu" en una data concreta.

El consumidor, doncs, ja pot trobar milers de productes rebaixats als principals eixos comercials. Però a l'haver-hi llibertat d'elecció d'inici, al costat d'una botiga que ofereixi descomptes n'hi pot haver d'altres que no hagin començat les ofertes: gegants com el grup Inditex (Zara, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti), El Corte Inglés Desigual no han començat els descomptes i esperaran, probablement, dissabte, 7, per iniciar-los. Diumenge, les botigues podran obrir, i serà un dels caps de setmana de més compres de l'any.