ESTAT DEL BENESTAR

Pensionistes devaluats

Els jubilats perden quatre punts de poder adquisitiu des del 2010

La inflació de l'1,5% del 2016 i la pujada mínima del 0,25% agreugen l'empobriment dels jubilats

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / MERCEDES JANSA / BARCELONA / MADRID

La crisi i les reformes de la Seguretat Social també han empobrit els pensionistes. La devaluació interna dels jubilats, més influïda pels canvis normatius que per la recessió en si mateixa, ha arribat a una mitjana de quatre punts de poder adquisitiu que han perdut les pensions des del 2010.

L'escalada de l'índex de preus de consum (IPC) el 2016, amb un augment de l'1,5%índex de preus de consum (IPC) , ha agreujat més l'impacte a la butxaca dels pensionistes, que des del 2010 han patit un any de congelació i tres amb la revalorització mínima del 0,25%. 

PUJADA I INFLACIÓ

En els últims set anys, les pagues dels pensionistes han pujat un 5,05%. En canvi, en aquest mateix període de temps, la inflació ha crescut un 9,1%. La diferència són aquests quatre punts de pèrdua de poder de compra dels 9,4 milions de persones que perceben una pensió a Espanya. En el cas de les pensions per sota de 1.000 euros mensuals, la pèrdua de poder adquisitiu se suavitza fins a tres punts perquè el 2013 el Govern els va aplicar una pujada del 2%, el doble que la resta de jubilats.

Aquest empobriment de quatre punts suposa per a cada jubilat una mitjana de 42 euros menys al mes tenint en compte que la pensió mitjana és de 1.050 euros.

REFORMA DEL PP

El principal factor que ha causat aquesta devaluació de les pensions és la reforma que va aprovar el Govern del PP el 2013 i que va començar a aplicar el 2014. Des d'aleshores, les pensions ja no es revaloritzen en funció de la previsió d'inflació amb la clàusula de revisió si l'IPC puja més, sinó que tenen en compte l'índex de revalorització de les pensions (IRP).

Notícies relacionades

Aquest índex es basa principalment en l'evolució dels comptes de la Seguretat Social i en els ingressos i les despeses del sistema de pensions, de manera que en la situació actual de dèficit aplica la pujada mínima establerta del 0,25%. Les previsions dels experts apunten que en els pròxims anys se seguirà aplicant el 0,25% a causa del manteniment del dèficit de la Seguretat Social. No obstant, aquesta situació pot canviar amb els canvis que s'aprovin en la reforma de les pensions que ja s'ha començat a negociar.