EL COST DE LA VIDA

Tots els preus que pugen i els pocs que baixen el 2017

La llum, el gas, el tabac, l'alcohol i els impostos a les empreses registren pujades el nou any

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

1- SALARIS I PENSIONS

 

L'únic canvi de tendència en positiu en les retribucions del treball el protagonitza el salari mínim interprofessional (SMI), que puja el 8%, fins a 707,60 euros mensuals, gràcies a l'acord entre el Govern i el PSOE. La contrapartida són les pensions, que s'actualitzaran el 0,25%. Això suposa que, si es compleixen els pronòstics del Banc d'Espanya per al 2017, cediran 1,75 punts de poder adquisitiu el 2017, ja que pronostica una inflació del 2%. I això se suma al retrocés real de gairebé mig punt l'any que s'ha acabat.   

2- LLUM

Un dels serveis bàsics que no para de pujar en els últims vuit mesos és el rebut de la llum. En l'últim mes de l'any s'ha incrementat al voltant del 3%. Així, la factura d'una llar mitjana (potència contractada 4,4 quilowatts i consum de 250 kw), passa d'uns 60,22 euros a gairebé 62. D'aquesta forma acumula el vuitè mes de pujada, que podria reproduir-se en el pròxim rebut ja començat l'hivern. 

3- BO SOCIAL

A més, el Govern va incloure al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del dia de nit de Nadal la metodologia per calcular la refacturació a uns 13 milions d'usuaris, com ja va acordar al novembre, de la tarifa regulada (PVPC) per adaptar-se a una sentència del Tribunal Suprem sobre el marge de comercialització de les elèctriques. La mesura afecta 2014 (des de l'abril), 2015 i 2016 i pot suposar d'uns dos euros per client i any. Al seu torn ha entrat en vigor el nou finançament del bo social per als clients en situació vulnerable, també per adaptar-se a una sentència del Tribunal Suprem. A més hi haurà més d'un tipus de descompte per a un mínim de quatre perfils d'usuaris, dels quals tres tindran dret a ajudes. En aquest cas, el descompte en el rebut passa a ser finançat per totes les comecialitzadores, si bé Endesa, Iberdrola i Gas Natural carregaran amb gairebé el 90%.

4- GAS

Un altre cost per a les famílies que s'encareix és el corresponent al gas natural, que puja el 3,5% per als 1,7 milions d'usuaris que tenen la tarifa regulada. En canvi, la factura de l'aigua continuarà congelada, ja que la Generalitat ha decidit rebaixar una part del cànon de l'aigua d'ATLL, la concessionària de l'àrea metropolitana i altres comarques adjacents (4,5 milions d'habitants) per evitar l'alça prevista en el contracte de gestió, que repercutiria en un augment d'entre l'1,2% a 1,5% en el preu que paga l'usuari.

 

5- TABACS I ALCOHOL

 

La tendència dels impostos, al menys dels indirectes, serà a pujar. Els gravàmens sobre les begudes alcohòliques de més graduació ja han augmentat el 5% i els que recauen sobre els cigarrets i sobre el tabac per fer cigarrets, el 2,5% i el 6,8%, respectivament a causa d'un decret de mesures tributàries aprovat pel Govern el 3 de desembre. Amb això preveu ingressar 150 milions addicionals. 

 

6- VALORS CADASTRALS

Un dels principals efectes de les mesures tributàries acordades per l'Executiu de Mariano Rajoy és l'actualització de les bases per als valors cadastrals municipals que serveixen per calcular l'impost de béns immobles (IBI). Aquest gravamen pot pujar almenys el 8% en més de 200 municipis catalans, del total de 334 que hauran d'aplicar coeficients d'actualització. Els augments més grans correspondran a les localitats que no actualitzen aquests valors des del període comprès entre 1984 i 1990. En aquells en què aquests valors no s'adapten des del 2005 al 2011, la base de l'IBI en realitat es redueix. A tot Espanya, la mesura suposa pujades dels valors en gairebé 1.900 municipis i baixades en 550. 

7- METRO, BUS I RODALIES

Notícies relacionades

Una altra bona notícia és la congelació dels preus del transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona, que inclouen des del Metro i el bus als Ferrocarrils de la Generalitat. Això significa que el bitllet simple per a una zona seguirà en 2,15 euros; la targeta T-10 per a una zona i la T-50-30, en 42,50 euros. A més s'amplien fins als 16 anys els avantatges de la targeta T-12. També queden congelats els bitllets de Rodalies a Barcelona i els serveis regionals de Renfe, així com les tarifes de l'Autoritat del Transport Metropolità del Camp de Tarragona, Girona i Lleida. 

8- PEATGES

Per la seva part, el peatge de les autopistes en concessió de l'Estat baixa el 2017 per segon any consecutiu. El preu mitjà del peatge a la xarxa d'autopistes dependents de l'Administració de l'Estat baixarà una mitjana del 0,4%. Això suposarà el seu segon descens anual en almenys els últims 15 anys. Aquesta reducció segueix a la del 0,6% que ja es va aplicar a l'inici de 2016. Eel nou retrocés en els preus es produeix en una etapa de recuperació del trànsit i en un moment en què l'Estat haurà de fer-se càrrec de vuit d'elles, entre aquestes les radials de Madrid, després de fer fallida les societats concessionàries.