TRÀMIT PRESSUPOSTARI

Montoro demana al PSOE un pas més i que negociï els Pressupostos del 2017

El Congrés aprova el sostre de despesa amb una àmplia majoria de 251 vots

El PSOE presumeix d'haver aconseguit la pujada del 8% del salari mínim

undefined36629981 madrid 15 12 2016 politica  pleno del congreso   en la image161215104943

undefined36629981 madrid 15 12 2016 politica pleno del congreso en la image161215104943

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha demanat als grups de PSOE, Ciutadans i PNB que no es quedin a donar el seu suport parlamentari al repartiment dels objectius de dèficit i al sostre de despesa pressupostària en el ple del Congrés d'aquest dijous i que “en les pròximes setmanes i mesos” facin un pas més per negociar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017 i aprovar els comptes “al més aviat possible”. El missatge anava dirigit sobretot al PSOE amb qui Montoro va aconseguir tancar l'acord que ha permès una pujada del 8% del salari mínim.  

“Necessitem per al 2017 un Pressupost General de l'Estat actualitzat”, ha dit Montoro en el ple del Congrés dels Diputats, per -entre altres qüestions- poder elevar els avançaments a compte que reben les autonomies i els ajuntaments. I encara que ha deixat clar que la pròrroga dels comptes del 2016 no generarà “problemes en termes d'habilitació de pagaments”, sí que ha advertit que no es podrien “actualitzar” determinades partides.

En opinió de Montoro, els acords que han permès portar endavant el sostre de despesa són “fruit del diàleg” i “el triomf de la política” que pretén reeditar en la negociació pressupostària.

“Necessitem un nou Pressupost actualitzat per complir amb els nostres objectius de dèficit, per al finançament correcte dels serveis públics i per als avançaments a compte de les comunitats autònomas i les corporacions locals” ha dit el ministre en la tribuna del Congrés dels Diputats deixant entendre la idea que la responsabilitat que no tiressin endavant uns nous pressupostos recauria sobre la resta de la Cambra.

SOSTRE DE DESPESA

PP, PSOE, Ciutadans, PNB i Coalició Canària han compromès el seu suport a l'Acord el Consell de Ministres per fixar els objectius de dèficit a les diferents administracions públiques que sumarà així més de 250 vots a favor. Aquest és el “primer pas del cicle pressupostari”, segons Montoro, que ha permès al Govern fixar el sostre de despesa pressupostari sostre de despesade l'Estat per al 2017 en l'entorn dels 118.337 milions d'euros (la mateixa quantitat amb què s'espera tancar l'exercici 2016). No obstant, cap grup de l'oposició ha compromès encara el seu suport a la tramitació dels nous comptes.

El socialista Pedro Saura ha justificat el suport del seu grup als objectius de dèficit en els acords previs aconseguits pel Govern per encarrilar l'ajust del 2017 “per la via dels ingressos” mitjançant pujades i canvis en l'impost de societats i en impostos especials per un total de 7.500 milions d'euros per al 2017.

ACORDS POLÍTICS

Saura també ha ponderat que les autonomies tindran més recursos el 2017, així com els acords per elevar les bases màximes de cotització a la Seguretat Social, modificar la regla de despesa i elevar en un 8% el salari mínim interprofessional (SMI). “No vol dir que hàgim convertit el senyor Montoro en un roig perillós”, ha dit Saura; “el que passa és que hem imposat el segell socialdemòcrata” en la negociació.

 Abans de debatre sobre el sostre de despesa, el ple del Congrés dels Diputats ja ho havia fet sobre el decret de mesures tributàries aprovat pel Govern el 2 de desembre on es van incloure les mesures acordades amb el PSOE.

Després del suport de Ciutadans al sostre de despesa hi ha l'acord aconseguit amb el Govern per impulsar l'any que ve mesures de despesa social per import de 3.850 milions d'euros. El seu portaveu, Toni Roldán, ha subratllat que l'ampliació en dues setmanes del permís de paternitat a partir de l'1 de gener pròxim.

Notícies relacionades

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha justificat el suport del seu grup pel nou clima de “bilateralitat, cordialitat i respecte mutu” que percep al Govern i que podria ajudar a avançar acords sobre la liquidació del quota basca i infraestructures.

El decret sobre mesures tributàries, per la seva part, ha concitat 212 vots de PP, PSOE i Coalició Canària mentre que Ciutadans i PNB s'han abstingut i la resta dels grups hi han votat en contra.