COST DE LA VIDA

L'IPC puja el 0,7% al novembre tot i l'abaratiment de la gasolina

A Catalunya els preus pugen l'1% respecte a l'any anterior

3
Es llegeix en minuts

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar el 0,4% al novembre respecte al mes anterior, però va mantenir la seva taxa interanual en el 0,7%, encadenant així la seva tercera taxa positiva després de la del setembre (0,2%) i l'octubre (0,7%), segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A Catalunya, la taxa interanual se situa en l'1%.

La taxa interanual coincideix amb l'avançada per Estadística a finals del mes passat, no així la mensual, que és una dècima superior a la inicialment estimada.

Amb el manteniment de la taxa interanual al novembre, l'IPC frena una ratxa de sis mesos consecutius d'increments després d'haver augmentat una dècima al maig, dues dècimes al juny, dues més al juliol, cinc a l'agost, tres al setembre i cinc a l'octubre.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir en el 0,8% al novembre, una dècima per sobre de la taxa general de l'IPC.

Per la seva part, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar al novembre la seva taxa anual en el 0,5%, la mateixa que a l'octubre.

BAIXA LA GASOLINA

L'estabilitat de l'IPC interanual al novembre es deu al fet que el descens experimentat pels preus dels carburants s'ha vist compensat per altres factors, com la pujada dels preus del transport aeri i l'evolució dels viatges organitzats i les hortalisses fresques i els llegums.

Concretament, el grup de transport va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,4%, per l'abaratiment dels carburants. En sentit contrari, al novembre es van incrementar els preus del transport aeri, davant el retrocés que van registrar el 2015.

En contrast amb la reducció de la taxa interanual del grup de transport, va pujar la d'oci i cultura, tres dècimes, fins al -1,6%, per l'estabilitat dels preus dels viatges organitzats davant el descens que van experimentar el novembre del 2015.

També es va incrementar, en aquest cas una dècima, fins al 0,4%, la taxa interanual dels aliments i les begudes no alcohòliques com a conseqüència del menor retrocés dels preus dels llegums i les hortalisses fresques davant el registrat l'any anterior.

PUJADA MENSUAL DEL 0,4%

En termes mensuals (novembre sobre octubre), l'IPC va pujar un 0,4%, igualant el repunt experimentat en el mateix mes del 2015. Aquest increment mensual dels preus es deu als últims efectes de la temporada d'hivern en vestit i calçat i a l'encariment de l'electricitat.

Concretament, l'INE atribueix aquesta evolució a la pujada en un 5,1% dels preus del vestit i calçat i al repunt en un 0,7% de la vivenda pel cost més alt de l'electricitat.

Contràriament, el grup de transport va retallar un 0,4% la seva taxa mensual per l'abaratiment de la gasolina; el grup d'hotels, cafès i restaurants va reduir quatre dècimes els seus preus pel descens de les tarifes hoteleres, i els aliments van mostrar una taxa mensual del -0,1% per la disminució dels preus de les fruites fresques.

LES PATATES, EL QUE MÉS PUJA EN UN ANY

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser la roba de dona (+6,9%); el calçat femení (+5,6%), i la roba d'home (+4,9%).

Al contrari, els principals descensos mensuals es van registrar en les fruites fresques (-2,3%) i el sucre (-0,8%).

En taxa interanual, les rúbriques que van experimentar els principals descensos de preus van ser els objectes recreatius (-3,7%), el sucre (-3,4%) i l'oli (-2,7%).

Al costat oposat, els principals ascensos interanuals de preus els van experimentar les patates i els seus preparats (+9,4%); crustacis, mol·luscos i preparats de peix (+4%) i comunicacions (+3,2%).

TOTES LES COMUNITATS EN TAXES ANUALS POSITIVES.

Els preus van pujar al novembre en totes les comunitats autònomes respecte al mes anterior.

Els principals repunts mensuals es van donar a la Rioja (+0,8%); Cantàbria i Navarra (+0,7%), i Astúries i les Balears (+0,5%). Els van seguir Andalusia, Castella-la Manxa, Comunidad Valenciana, Galícia, Múrcia i País Basc, amb una pujada del 0,4%.

Notícies relacionades

Les menors pujades mensuals de l'IPC van correspondre a les Canàries, Castella i Lleó, Catalunya i Madrid (+0,3%), i a Aragó i Extremadura (+0,2%).

En termes interanuals, l'IPC es va situar en nivells positius en totes elles. Les taxes més elevades les van presentar Catalunya (+1%) i Navarra (+0,9%), mentre que la taxa positiva més baixa es va donar a la Rioja i a la Comunidad Valenciana (+0,4%).

Temes:

IPC Preus