CANVIS AL COMERÇ INTERNACIONAL

Frau massiu en les compres directes a la Xina a internet

Les dades de facturació es falsegen per burlar el pagament duaner

L'auge d'enviaments desborda el control de Correus i de Duanes

correos

correos / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les pàgines web xineses arrasen amb els seus preus beneficiades per la usual falsificació de la facturació de les seves factures en origen i l’impagament d’impostos a la duana del país de destí. L’increment del trànsit postal extracomunitari dificulta cada vegada més el control dels paquets. L’impagament de l’IVA, del 21% en la majoria dels casos, i de l’aranzel (2,5%), és un dels factors que afavoreixen l’atractiu de les compres directes fora de la UE als EUA i particularment a la Xina. Brussel·les ha decidit elevar l’exigència del pagament d’IVA a tots els enviaments extracomunitaris l’any que ve, fins ara només per a productes de més de 22 euros. La tramitació postal amenaça de col·lapsar-se. 

    Hisenda és conscient de la situació però reconeix que la dotació de personal de Duanes no té capacitat per supervisar tots els paquets que arriben des de fora de la UE, ni per valorar la quantia del que s’ha defraudat. Tots els enviaments arriben a les dependències postals de Barajas, però els inspectors de Duanes no tenen físicament presència en les oficines postals des de principis de la dècada. La Comissió Europea alerta que «amb uns 150 milions de paquets importats amb exempció de l’IVA a la UE cada any, aquest sistema està obert al frau massiu i crea distorsions importants que pateixen les empreses». 

    Hisenda va registrar un total de 69.110 declaracions d’importació d’enviaments postals procedents de la Xina fins al 25 de novembre passat per part de Correus, davant les 109.905 del 2015 i les 171.876 del 2014. Els courier o operadors privats van aportar 258.173 declaracions d’importació (299.518 tot l’any anterior i 384.365 un any abans). Curiosament, cada vegada menys pagaments a Hisenda tot i el ritme de creixement de paqueteria que confirmen tant Correus com els indicadors de la Comissió Europea.

    Les dades corroboren que la majoria dels enviaments extracomunitaris gestionats per Correus eludeixen els registres de Duanes emparats en el formulari CN22, conegut com el verd, reservat al servei públic postal per a enviaments entre particulars i que en la pràctica s’està utilitzant en vendes a particulars.  

    A Hisenda atribueixen als operadors postals, Correus i altres de privats, la responsabilitat de controlar i detectar els enviaments que han de pagar a duanes dels que no ho han de fer. Milions de paquets i cartes arriben a Espanya sota l’escut CN22, només una petita part es declaren (uns 50.000 al mes només a Correus) i menys comporten pagaments. I altres enviaments simplement passen per la duana sense control al marge del preu que posa a l’etiqueta. 

    Carlos Campiña, del sindicat de tècnics d’Hisenda (Gestha), reconeix que la situació a duanes és dramàtica: «La capacitat que tenen els tècnics de Duanes és limitada. En el millor dels casos, al Port de Barcelona es controlen físicament només el 5% dels contenidors. En els enviaments postals procedents de fora de la UE que arriben a Barajas aquest control fins i tot seria menor». Campiña centra el problema en la falta de personal suficient «per controlar les declaracions que fa l’operador postal».

TENSIÓ LOGÍSTICA

En aquest auge confirmat de la compra electrònica internacional, la situació per a Correus és complexa. «La Xina està inundant el mercat mundial amb enviaments a baix preu que poques vegades surten a compte als operadors públics de correu i que de fet estan comportant tensions logístiques», expliquen a Correus. «Estem treballant per al diable», descriuen. El correu públic està obligat a participar en el boom internacional de la paqueteria i a mantenir els compromisos de qualitat amb menys personal i més costos. 

    Els acords de reciprocitat internacionals entre companyies públiques de correu (com l’emmarcat en l’acord Kahala) van néixer amb l’objectiu de fer front a la competència de les companyies privades de correu urgent i han aconseguit agilitzar els tràmits però a costa d’un colador fiscal. S’han arribat fins i tot a pactes amb grans firmes com la xinesa Alibaba per accelerar els tràmits postals i unificar sistemes de tractament de paqueteria. 

Notícies relacionades

    Un estudi dut a terme per la Direcció General del Mercat Interior de la UE constatava que es registren menys controls duaners en les companyies estatals que en els operadors privats, especialment en els productes exempts d’IVA reservats per a les primeres. Això és un fet que Brussel·les vol esmenar amb el pagament d’IVA de tots els enviaments.

FALTA DE TRANSPARÈNCIA

En la pràctica, tots els enviaments emparats en la denominació tècnica CN22 (petits fins a dos quilos) no es processen de manera informàtica, diuen a Duanes, cosa que no permet discriminar la seva procedència. Hisenda sembla més preocupada de la lluita contra la falsificació de marques o del frau de l’IVA de les empreses, que del cobrament de l’IVA en els enviaments a particulars. Els últims informes sobre comerç electrònic de Red.es o el de la Comissió Nacional de Mercats i Competència no detecten l’auge del comerç electrònic amb l’Àsia ni analitzen les raons per les quals enviaments extracomunitaris arriben sota l’opac  CN22. 

Magatzems a Espanya i auge dels importadors

Gegants com Amazon o Alibaba (a través de la filial Aliexpress) ja disposen de magatzems a Espanya, igual que altres webs com Gearbest, Igogo, Tinydeal, Tomtop, Geekbuying. Però no tots els seus productes a la venda estan a Europa, ni disposen de la garantia obligatòria de dos anys, principal indicador que el producte ja ha pagat impostos. Davant les warehouse, que simulen tenir presència a Espanya, altres empreses han vist en aquesta presència l’argument de venda adequat per aprofitar l’empenta dels productes xinesos.