ENERGIA

Primer gran pacte mundial des del 2001 per reduir la producció de petroli

Els no membres de l'OPEP, liderats per Rússia, també rebaixaran la producció diària

2
Es llegeix en minuts

Els membres de l'organització de països exportadors de petroli (OPEP) i els no membres han arribat aquest dissabte al primer gran pacte mundial des del 2001 per reduir la producció de petroli i alleujar així l'excés de cru que ha derivat en preus baixos per a aquesta matèria primera.

"Aquesta és una reunió històrica. Impulsarà l'economia global i ajudarà alguns països de l'OCDE a aconseguir els seus objectius d'inflació", va assegurar el secretari general de l'OPEP, Mohammed Barkindo, abans d'iniciar la trobada entre l'OPEP i 13 països no membres a Viena (entre els quals hi ha Rússia, Mèxic, Kazakhstan, Azerbaidjan i Oman).

El 30 de novembre passat, l'OPEP va acordar reduir la producció en 1,2 milions de barrils per dia a partir de l'1 de gener del 2017, amb el màxim exportador, l'Aràbia Saudita, retallant la seva producció en 486.000 barrils al dia, des dels 10,5 milions de barrils diaris actuals. En el pacte també es va suspendre la pertinença al càrtel temporalment a Indonèsia per ser incapaç d'afrontar la retallada.

Pendents del preu

El pacte de l'OPEP preveu una reducció dependent de la situació econòmica dels seus membres, amb percentatges de reducció del voltant del 5% (amb l'excepció de l'Iran, que podrà augmentar la producció en 90.000 barrils). Liderarà la reducció l'Aràbia Saudita, amb 486.000 barrils diaris menys, seguit de l'Iraq (210.000) i els Emirats Àrabs (139.000).

Després d'arribar a aquest acord, es va organitzar una reunió amb altres països productors no membres del càrtel per buscarun pacte global de reducció. L'objectiu inicial era aconseguir que la resta de països hi contribuïssin amb una rebaixa de 600.000 barrils al dia, però finalment la reducció serà de 562.000 barrils, segons l'acord. La reducció serà efectiva, també, a partir de l'1 de gener del 2017.

“Tots els països s'aprofiten dels preus més alts, i el compliment del pacte tendeix a ser bo durant les primeres etapes. No obstant, a mesura que els preus segueixin pujant, el compliment es debilitarà”, va apuntar a Reuters Gary Ross, observador de l'OPEP i fundador de la consultora Pira Energy.

Notícies relacionades

"Els no membres de l'OPEP també han fet la nàxima contribució que hem vist mai", va afegir Ross, i va dir que Rússia assumirà gran part de la reducció, amb una rebaixa en línia amb la seva promesa de 300.000 barrils. De fet, Alexander Novak, ministre d'Energia rus, va assegurar abans de començar la reunió que estava “segur que els participants podrien superar les dificultats” per arribar a un acord, qualificant la reunió d'“oportunitat única”.

L'acord busca reduir l'excés de subministrament de petroli, que va causar una caiguda del preu del barril de petroli històrica. Si a mitjans del 2014 el barril de cru es pagava a més de 100 dòlars, el gener passat va arribar a pagar-se a menys de 30 dòlars. L'anunci de la retallada anunciada per l'OPEP la setmana passada ha impulsat a l'alça els "petropreus" fins a nivells que no es veien des de fa un any i mig, per sobre de la barrera psicològica dels 50 dòlars.

Temes:

OPEP Petroli