RESOLUCIÓ ADMINISTRATIVA

La CNMV sanciona Bankia per manipular la seva autocartera abans del rescat

El supervisor també atribueix al BBVA una falta "molt greu" per la seva intermediació amb subordinades d'Eroski

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit imposar sancions per import d'uns 400.000 euros a Bankia i el BBVA per falta "greu" i "molt greu", respectivament, per operacions relacionades amb l'autocartera de Bankia abans de ser rescatada pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), així com per la intermediació realitzada pel BBVA en la col·locació de preferents d'Eroski, segons publica el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) d'aquest dimarts.

En el cas de Bankia, es tracta d'una resolució del supervisor del mercat del 27 d'octubre en què es decideix multar l'entitat financera per una infracció greu tipificada a la llei del mercat de valors, "per la realització de pràctiques de manipulació de mercat" durant el període comprès entre el 13 de febrer i el 12 de març del 2012, en relació amb les seves accions pròpies. És a dir, després que l'entitat hagués sortit a borsa, però abans que es produís el rescat per part de Brussel·les. La multa imposada és de 150.000 euros. El supervisor considera que Bankia va vulnerar l'article 83 de la llei 24/1988 del mercat de valors que estableix que "tota persona o entitat que actuï o es relacioni en el mercat de valors s'ha d'abstenir de la preparació o realització de pràctiques que falsegin la lliure formació dels preus. Com a tals s'entendran les següents: les operacions o ordres que proporcionin o puguin proporcionar indicis falsos o enganyosos pel que fa a l'oferta, la demanda o el preu dels valors negociables o instruments financers". 

CONFLICTE D'INTERESSOS

Notícies relacionades

L'organisme supervisor, per una altra banda, ha decidit multar el BBVA "per no establir mesures destinades a detectar, impedir i gestionar els conflictes d'interès generats per la intermediació d'operacions per compte de clients minoristes sobre les dues emissions d'AFS [aportacions financeres subordinades, també conegudes com a preferents] d'Eroski, mitjançant el cas d'operacions entre clients al 100% del nominal més el cupó corregut, a preus significativament allunyats del seu valor raonable, durant el període comprès entre el 16 de juny del 2010 i el 31 d'octubre del 2011". I això s'ha d'interpretar com que el canvi d'aquestes preferents es va produir a preus allunyats dels de mercat en aquell moment. Les dues multes s'han declarat fermes només en via administrativa i s'hi poden interposar recursos.

Les dues sancions es coneixen en el mateix moment en què l'Audiència Provincial de Madrid ha considerat prescrites totes les demandes interposades contra Bankia per la seva sortida a borsa amb posterioritat al 25 de maig del 2016, al considerar que ja han expirat els quatre anys per reclamar per vici en el consentiment habilitats per llei. L'acord estableix que el termini per sol·licitar la nul·litat en la compravenda d'accions de Bankia va expirar el 25 de maig d'aquest any, data en què es van complir quatre anys des que l'actual president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, va admetre pèrdues per valor de 2.979 milions d'euros després de reformular els comptes del 2011.

Temes:

BBVA Bankia