ENTREVISTA AL CONSELLER DELEGAT DE MERLIN PROPERTIES

Ismael Clemente: "És plausible que el Popular surti abans que el Santander i el BBVA"

L'executiu apunta que els bancs accionistes aportaran més actius a la filial de lloguer de vivendes abans del final del 2017

jjubierre36478994 madrid  30 11 2016  ismael clemente  presidente de la inmobi161203125302

jjubierre36478994 madrid 30 11 2016 ismael clemente presidente de la inmobi161203125302 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

La recent fusió de Merlin i Metrovacesa ha permès a l’empresa fer un salt de gegant i ha convertit en els seus principals accionistes Santander (22,26% del capital), BBVA (6,4%) i Popular (2,8%). 

–¿Quin paper juguen els bancs en el sector immobiliari?

–Hi estan de forma circumstancial. L’economia espanyola està molt bancaritzada. Quan sobrevé un canvi de cicle, s’han de quedar els actius per impagament. Però estan sortint de forma ordenada. L’operació de Metrovacesa n’és un exemple. Ens van donar els actius perquè els gestionem i van prendre una participació, que no és per sempre. Un dia, vendran.

–¿Hi ha data?

–No. Fins a l’abril no poden vendre; després, quan vulguin. Però l’han comptabilitzat com a participació industrial, té pinta que se la quedaran un temps. 

–El Popular té alguna dificultat. ¿Podria anar-se’n abans que la resta?

–No ho sé. És plausible que ho faci. Però té un 2,8%. En una setmana una mica normal de cotització, el treuen a borsa sense problemes.

–¿Vendran Santander i BBVA abans de cinc anys?

–Cinc anys és la vida sencera per a un gestor. És possible. Crec que aguantaran la part del cicle que considerin fins a crear més valor.

–¿Ja preparen que els bancs cedeixin més actius a la filial que han creat de lloguers de vivenda?

–Sí, està en marxa. Els interessa posar actius sota gestió professional. Estem mirant de determinar dels milers d’actius que tenen quins serien interessants per a la companyia, per després aportar-los i afavorir que l’empresa tingui una vida independent.

–¿Termini per fer aquesta anàlisi?

–No trigarem gaire. Per a finals de l’any que ve gairebé segur que tindrem una aportació addicional d’actius.

–¿Serà el moment d’estudiar treure-la a borsa o incorporar un soci?

–Dos o tres anys és un termini raonable. Hem d’homogeneïtzar tots els contractes de lloguer per industrialitzar la gestió. Si et disposes a apujar una renda 20 euros i has de contractar un advocat perquè es llegeixi cada contracte, no compensa. En això trigarem 2, 4 anys.

–¿És un negoci estratègic?

–No. Ja estem en el límit de comprensió d’un inversor internacional, que prefereix que et dediquis a un sol tipus d’actius. Però el mercat és tan limitat a Espanya que la nostra grandària i la liquiditat de l’acció serien massa petites.

–¿S’internacionalitzarà Merlin?

–No. Abans els inversors donaven més importància als gestors que als països. Ara és al revés i no volen que tinguis exposició encreuada a països per sortir d’uns i entrar en altres en funció d’esdeveniments com les eleccions.

Notícies relacionades

–¿Com és el seu accionariat?

–Al principi, el formaven hedge funds. Ara, fons tradicionals: gestionem les pensions de molta gent, hem d’evitar el risc i la volatilitat. Jo tinc al voltant d’un 0,12%. A l’inversor li agrada que tinguis els teus diners a la companyia.