per frenar la caiguda dels preus

L'OPEP es reuneix a Viena amb l'objectiu de reduir l'oferta de petroli per primera vegada en vuit anys

El principal problema de la negociació és acordar el repartiment de la producció entre els països membres de l'organització

jeque

jeque

2
Es llegeix en minuts

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) celebra aquest dimecres la seva 171 conferència ministerial amb el propòsit d'adoptar una mesura que redueixi l'excés de l'oferta que ha frenat els preus de l'or negre. Per a això, els ministres del sector dels 14 membres de l'OPEP busquen superar les seves diferències sobre la manera d'aplicar una retallada de la producció conjunta de cru, la primera des del 2008, després d'haver arribat a un pacte preliminar al setembre.

La idea és limitar les extraccions en un nivell d'entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris (mbd) a partir del pròxim gener, des del volum rècord de 33,64 mbd a què van arribar a l'octubre. La dificultat radica a establir quants barrils ha de retirar cada soci del mercat i enfronta sobretot l'Aràbia Saudita amb l'Iran.

MERCATS

El preu del petroli Brent ha pujat aquest dimecres més d'un 5% i ha superat els 49 dòlars per barril davant l'expectativa d'un acord per reduir la producció de cru del càrtel. D'aquesta manera, el preu del barril de petroli Brent ha arribat als 49,20 dòlars per unitat, el 5,7% per sobre dels 46,54 dòlars de l'inici de la sessió, mentre que el preu del barril de Texas arribava a 47,84 dòlars, davant els 45,24 dòlars de l'obertura. En les últimes setmanes hi ha hagut continus alts i baixos en els preus. 

El preu del petroli reaccionava així a les paraules del ministre saudita d'Energia, Khalid al-Falih, que va expressar la seva confiança que "s'està acostant un acord" entre els membres de l'OPEP, segons declaracions recollides per Reuters, un optimisme secundat pels representants de l'Iraq i l'Iran, considerat el principal escull per aconseguir un pacte per reduir l'oferta de cru.

ACORD PRELIMINAR

L'OPEP, responsable d'un terç de l'oferta mundial de petroli, va arribar el setembre passat a un acord preliminar per reduir la producció de cru del càrtel a un rang d'entre 32,5 i 33 milions de barrils, davant els actuals 33,64 milions de barrils.

Notícies relacionades

Teheran ha destacat que, mentre que durant els anys passats no ha pogut augmentar les seves exportacions a causa de les sancions internacionals pel seu programa nuclear, l'Aràbia Saudita ha incrementat les seves compensant en part la producció iraniana que faltava, així com la d'altres socis afectats per diversos conflictes (Líbia, Nigèria, l'Iraq). La República Islàmica argumenta que els socis que més han obert les aixetes en el passat ara han de ser els que més redueixin la seva producció, posició que no accepta Riad.

CAIGUDA DELS PREUS

Les persistents divergències han despertat dubtes sobre la capacitat de l'OPEP d'aconseguir el consens necessari, i davant la falta de senyals d'avanços després de setmanes d'intensos contactes i negociacions, els preus del cru han caigut amb força en els últims dies.

Temes:

OPEP Petroli