HISTÒRIES MÍNIMES

El sargit solidari

El Moll d'en Puigvert reintrodueix al mercat peces de roba amb mínimes tares en lots sorpresa

icoy36414284 palafolls161126201638

icoy36414284 palafolls161126201638 / Anna Mas Talens

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Un botó descosit, una petita ratlla de bolígraf o un punt escapat en una peça de llana són la mena de petites tares, moltes vegades inapreciables a simple vista, que fan retirar articles d'una botiga quan la seva utilitat, en realitat, és perfectament reconduïble. Són articles tèxtils que arriben bé a la botiga, però que al ser manipulades al posar-les al seu lloc, a l'abast dels clients, o quan aquests se les emproven, reben aquests mínims desperfectes que les aparten del circuit comercial. Fins fa poc.

"És una pràctica generalitzada que aquests articles siguin apartats, donats a la beneficència o destruïts”, explica Bernardo Muñoz, responsable del departament comercial i màrqueting de la Fundació Privada el Molí d’en Puigvert. És l'entitat sense ànim de lucre que ocupa persones amb trastorn mental sever, impulsora de la iniciativa 'Cosir i estrenar' que dóna feina a aquestes persones amb més dificultat per trobar un lloc de treball en una empresa ordinària, precisament, reincorporant al mercat aquesta roba amb petites tares, en lots a un mòdic preu, perquè el petit retoc que requereixen per portar-les se l'ha de fer un mateix. Es presenten en atractives capses sorpresa, ja que no n'hi ha dues que continguin el mateix i no es descobreix el que guarden fins que no s'obren.

EL COMPRADOR HO FA SOSTENIBLE

“Per la nostra trajectòria en el món del tèxtil -van obrir el primer 'outlet' de Massimo Dutti gestionat per persones amb trastorn mental i avui en tenen sis, a Palafolls- teníem molta relació amb les marques i les seves problemàtiques”, comenta el director de la Fundació el Molí d’en Puigvert, Miquel Àngel Ruiz. “I des d'Inditex ens van plantejar la possibilitat de muntar un taller de reparació d'aquestes tares amb les persones a qui ocupem, perquè volien donar-hi una sortida social. Però nosaltres vam veure que arreglar-les no era sostenible, i se'ns va acudir aquesta altra fórmula, lots amb peces tarades a un preu molt atractiu, i que qui les compra les cus, i en el lot hi vam incluore un kit de costura”, detalla Muñoz. Per això el projecte s'anomena ‘Cosir i estrenar’.

Hi ha lots de 10 peces a 15 euros; de 5, a 10 euros, d'home, dona, nen i premamà. I altres de tematitzats, com els 'pack' de biquinis, de productes nadalencs o peces esportives. La roba prové de cinc marques diferents i ara en volen introduir més, ja que els comença a faltar producte.

Notícies relacionades

“Les empreses ens fan arribar els palets de roba tarada, tota barrejada, i se selecciona la de tara més petita, que qualsevol persona, sense grans coneixements de costura, podria reparar. Després s'agrupa per talla i per família de producte, i a partir d'aquí es van component els lots variats, però d'una mateixa talla. L'objectiu és donar sortida a totes les peces”, precisa el responsable comercial de la fundació.

En el projecte 'Cosir i estrenar' hi treballen set persones, cinc d'elles usuàries del programa d'ocupació especial. Esperen tancar aquest any amb unes 10.000 caixes venudes i una facturació a l'entorn dels 150.000 euros. Les capses es venen a les sis botigues 'outlet' de Palafolls i en altres que figuren a la web www.cosiriestrenar.com. I hi ha empreses que sol·liciten comandes solidàries i els conviden a presentar i vendre els seus lots als seus empleats. Del 27 de desembre al 4 de gener estaran a la Fira de Consum Solidari, a la plaça de Catalunya de Barcelona.