CITA A LA MONCLOA

Sindicats i patronals reclamen a Rajoy pactes sobre pensions i ocupació

Els líders sindicals i empresarials defensen la necessitat de solucions negociades i evitar els cops de decret

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

El diàleg social es reprendrà avui oficialment. El president del Govern, Mariano Rajoy, es reunirà amb els líders dels sindicats i les patronals per primera vegada des del 2014 per abordar possibles canvis en el mercat laboral i en el sistema públic de pensions. Tant els sindicats com les organitzacions empresarials coincideixen a reclamar a Rajoy que abandoni l'estil dels cops de decret que van caracteritzar l'anterior legislatura i que promogui pactes en matèria d'ocupació Seguretat Social.

La nova etapa del diàleg social reprendrà la discussió gairebé en el mateix punt i amb els mateixos assumptes sobre la taula de l'anterior cimera social, celebrada el 18 de març del 2014. Els líders de CCOO UGTIgnacio Fernández Toxo Josep Maria Álvarez, van a la trobada amb "una motxilla carregada" de reclamacions però amb molts recels. Volen comprovar si la cita de Rajoy en l'inici de la nova legislatura es deu a la voluntat real de dialogar o bé es tracta d'una estratègia pròpia d'"un escenari de cartró pedra". 

"Anem amb la motxilla oberta i carregada de propostes. Ja veurem si totes les expectatives de diàleg que mostra el Govern últimament es plasmen en voluntats concretes", ha indicat Álvarez unes quantes hores abans de la cita a la Moncloa. En un document que van entregar amb anterioritat a Rajoy, la derogació de la reforma laboral i la seva substitució per un nou marc laboral fruit de l'acord amb els empresaris ocupa el primer lloc de la llista de reivindicacions.

NEGOCIACIÓ ENTRE PATRONALS I SINDICATS

Un altre dels assumptes principals de la nova etapa del diàleg social serà la reforma urgent de la Seguretat Social per millorar els comptes del sistema de pensions. Toxo mostrava també la seva desconfiança sobre la voluntat de diàleg real en aquest tema del Govern. El líder de CCOO va indicar, en relació amb l'oferta de diàleg de Rajoy sobre les propostes sindicals en relació amb les pensions, que interpreta bé "el rajoynià" i que quan el president diu que es pot estudiar alguna cosa "el més probable és que no es faci".

Notícies relacionades

La CEOE CEPIME situaran a la taula del diàleg social la necessitat d'afrontar aspectes essencials com la creació d'ocupació, la negociació col·lectiva i les pensions mitjançant acords. Com a aval per a aquest plantejament posen la negociació en marxa amb els sindicats per a un nou Acord per a l'Ocupació. 

Entre els assumptes pendents de resoldre amb urgència hi ha, a més, la translació a la normativa espanyola de la sentència europea que insta a igualar les indemnitzacions per acomiadament dels temporals i interins amb els indefinits. En aquest tema, els sindicats i les patronals han pogut constatar que la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, està plantejant recursos legals a les sentències judicials que estan bloquejant una possible solució acordada.