conseqüències del frau de les emissions

Volkswagen retallarà entre 23.000 i 30.000 llocs de treball pel 'Dieselgate'

L'acord amb els sindicats de mesures fins al 2021 suposarà un estalvi de 3.700 milions d'euros

La casa de Wolfsburg assegura que invertirà en la digitalització dels seus vehicles i en combustibles alternatius

Les baixes no afectaran, en principi, a les fàbriques espanyoles. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors de Volkswagen tornaran a pagar les conseqüències de les males praxis de la cúpula. El gegant automobilístic alemany ha anunciat aquest dimarts que ha arribat a un acord amb els sindicats del país per retallar entre 23.000 i 30.000 llocs de treball a tot el món d'aquí fins a finals del 2021. D'aquesta manera, el grup presidit per Matthias Müller intentarà estalviar al voltant de 3.700 milions d'euros anuals per poder compensar l'efecte econòmic negatiu que l'escàndol conegut com a ‘Dieselgate’ ha tingut en la companyia, segons fonts pròximes a les negociacions citades per Bloomberg.

De tots els diners estalviats amb els acomiadaments, el ja anomenat ‘pacte de futur’ reinvertirà uns 3.000 milions d'euros a les seus alemanyes de Volkswagen i els altres 700 milions es gastaran en altres plantes de la companyia arreu del món. "Volkswagen està fent un important pas al davant", ha assenyalat orgullós el director de la marca, Herbert Diess. Malgrat això, el diari econòmic alemany 'Handelsblatt' ha assegurat que dues terceres parts de les retallades, les que afecten 23.000 treballadors, es portaran a terme en fàbriques alemanyes. El mateix rotatiu ha assegurat que Volkswagen no havia arribat mai tan lluny en les retallades de personal, que a Alemanya suposaran l'acomiadament del 20% dels seus treballadors.

La reducció d'aquests llocs de treball s'efectuarà mitjançant l'amortització de llocs de treball i jubilacions anticipades, ja que el fabricant alemany ha acordat no executar acomiadaments almenys fins al 2025, quatre anys després del final de l'acord.

INVERSIÓ EN VEHICLES MÉS NETS

Notícies relacionades

L'acord amb els sindicats alemanys, que s'ha pactat després de mesos de negociacions, també inclou una inversió de fins a 3.500 milions d'euros en els pròxims anys. Aquesta inversió es destinarà principalment a les noves tendències del sector automobilístic com la digitalització dels vehicles amb mesures com la conducció autònoma així com en la promoció de combustibles alternatius. Aquesta decisió també respon a un intent de Volkswagen per reparar la seva imatge després de mesos en què l'escàndol no ha parat de créixer.

La decisió d'aplicar aquestes dràstiques retallades és part de la reacció del grup Volkswagen poc més d'un any després que es donés a conèixer la falsificació de les emissions contaminants dels motors del grup en més d'11 milions de vehicles, cas que va suposar l'escàndol més gran de la història de l'empresa de Wolfsburg, que durant anys ha sigut l'emblema del potencial econòmic alemany. En els últims mesos els litigis i les queixes per una estafa que a més té fortes repercussions negatives en el medi ambient han assetjat una companyia que dóna feina a més de 624.000 persones a tot el món. Davant de la quantitat de pèrdues tan enorme a causa de les denúncies obertes, Volkswagen ha optat per aprimar-se.