DADES DEL BANC D'ESPANYA

El deute públic va pujar en 2.822 milions al setembre i se situa en el 100% del PIB

L'endeutament de les administracions es manté en nivells rècord

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

El deute del conjunt de les administracions públiques va augmentar al setembre en 2.822 milions d'euros respecte al mes anterior, fins a situar-se en 1,104 bilions d'euros, segons les últimes dades del Banc d'Espanya. El nivell de deute se situa així en el 100% del PIB, segons els càlculs realitzats pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, amb l'estimació del PIB fins al setembre recollida en l'últim Pla d'Estabilitat remès a Brussel·les.

El deute públic torna a pujar al setembre després de l'increment del mes d'agost, quan ja va repuntar 1.378 milions d'euros més, i davant el respir del juliol, en què va caure en gairebé 6.000 milions. De fet, des de començament d'any, l'endeutament de les administracions públiques només ha caigut al gener, abril i al juliol, i ha pujat la resta dels mesos.

El deute segueix, així, movent-se en màxims històrics (al nivell més alt s'hi va arribar al juny, amb 1,106  bilions) i supera encara l'objectiu del 99,14% del PIB per a tot l'any, objectiu que, segons el Ministeri d'Economia, es complirà malgrat les oscil·lacions que es puguin produir al llarg de l'exercici pel diferent calendari d'amortitzacions i emissions.

Concretament, el deute públic va augmentar un 0,25% respecte a l'agost i va repuntar un 3,5% en relació amb el setembre del 2015. Així, el deute registrat en el novè mes de l'any és una mica més de 37.300 milions d'euros superior a la d'un any abans (1,067 bilions d'euros).

GAIREBÉ TOT EL DEUTE A MITJÀ I LLARG TERMINI

Notícies relacionades

El gruix del deute en mans de les administracions públiques es troba en valors a mitjà i llarg termini, que suposen tres quartes parts del deute total i que són els que expliquen gairebé tot l'increment al setembre. Aquests préstecs van augmentar en 8.526 milions d'euros respecte al mes anterior, fins als 832.853 milions d'euros i en taxa interanual van registrar un creixement del 6,4%.

Per la seva part, el deute públic en valors a curt termini va augmentar al setembre en 336 milions d'euros, fins als 78.815 milions. En l'últim any, els valors a curt termini en mans de les administracions públiques s'han reduït en un 0,70%. Al contrari, els crèdits no comercials i la resta de préstecs es van reduir en 6.040 milions d'euros al setembre, fins als 193.268 milions d'euros, per sota dels 200.000 milions per segona vegada en tot l'any. Respecte al mateix període de l'any anterior, s'han reduït el 6,1%.