SMART CITY EXPO

Nens que dissenyen ciutats

El Club de Robótica Cortocircuito de l'Hospitalet, amb membres d'entre 6 i 16 anys, exposa a la Smart City Expo les seves propostes per a ciutats intel·ligents

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

La majoria dels visitants i responsables d'expositors de la fira Smart City Expo World Congress de Barcelona són homes, que hi van vestits amb americana i corbata i parlen, la gran majoria, un anglès que s'acosta a la perfecció. No obstant, en aquesta edició de la fira hi ha un estand on els que expliquen el seu producte tenen entre 8 i 12 anys. És el Club de Robótica Cortocircuito de l’Hospitalet de Llobregat.

“Hem ideat una solució perquè si un gos es perd, pugui ser ràpidament localitzat i el seu amo el pugui anar a buscar”, diu el jove Sergio Salguero, un dels membres del club, que explica amb tota mena de detalls quina és la problemàtica en una maqueta de l’Hospitalet creada amb Lego, amb els edificis emblemàtics de la ciutat i amb zones motoritzades per a les explicacions. Els gossos haurien de portar un codi QR al collar, de tal manera que qualsevol veí, si trobés un gos perdut, podria escanejar el collar i accedir a la informació 'on line' de l'amo, com el seu telèfon. Una trucada propiciaria el retrobament.

Notícies relacionades

El projecte del club va sorgir el 2012. “L'objectiu del club era endinsar els nens en el món de la ciència i la tecnologia. Vam començar les operacions al Centre Cultural la Bòbila, i tenim una vintena de nois d'entre 6 i 16 anys de diferents col·legis de la ciutat, i això dóna molta diversitat al grup”, explica l'impulsor del projecte, Dennys Paillacho. Aquest equatorià, màster en Automàtica i Robòtica per la UPC i actualment treballant en el doctorat, volia “despertar la curiositat” de la robòtica als més petits, i fundar el club va ser la seva idea.

El club ha participat en la First Lego League, i l'ensenyament dels nois es basa en una “educació no formal”, a “deixar-los alliberar la creació” plantejant certs problemes i buscant solucions com les que mostren a l'exposició. “No tinc fills, però els membres del club són com els meus fills”, afegeix. El seu somni: replicar el model del club a l'Equador.