evolució de les previsions

Funcas preveu una inflació de fins al 2% durant la primera meitat del 2017 per l'alça del petroli

Adverteix que l'avançament de l'impost de societats afectarà les inversions el quart trimestre

2
Es llegeix en minuts

La Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) preveu que la inflació registri una taxa mitjana anual de l'1,5% el 2017, si bé estima que arribarà a situar-se en el 2% en algun mes de la primera meitat del pròxim exercici per factors com el repunt del cru, encara que Espanya seguirà mantenint la seva competitivitat respecte a la zona euro.

Malgrat l'increment de la inflació i que l'alça dels preus espanyols es puguin equiparar als del conjunt de la zona euro puntualment el 2017, la fundació creu que la competitivitat espanyola en exportacions i importacions es mantindrà durant el pròxim exercici.

RETENCIONS

Funcas considera que la situació de l'economia espanyola es pot haver vist afectada en la recta final de l'any com a conseqüència de la sobtada pujada de les retencions de pagaments a compte de l'Impost de societats, ja que "les empreses no comptaven amb aquesta mesura i els afecta a la seva tresoreria". "Va a la seva liquiditat, pot posposar projectes d'inversió i pot tenir repercussió en el creixement de la inversió en l'últim trimestre", opinen a Funcas. 

L'economista de Funcas María Jesús Fernández ha explicat en declaracions a Europa Press que el nivell de competitivitat de les exportacions espanyoles es mantindrà almenys fins al 2018, ja que perquè es produeixi un perjudici del diferencial negatiu amb la zona euro ha de ser "persistent i més estructural".

PREVISIONS

Funcas va revisar a mitjans d'octubre les seves previsions d'inflació per al 2016 i el 2017 per adaptar-les a la pujada del preu del petroli. Així, calcula que la taxa interanual de desembre d'aquest any serà de l'1% i la taxa mitjana anual del -0,3%, mentre que la taxa interanual del desembre del 2017 se situarà també en l'1%, i la taxa mitjana anual, en l'1,5%.

Notícies relacionades

L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) d'Espanya es va situar a l'octubre en el 0,5%, i va arribar al mateix nivell que la dada corresponent al conjunt de la zona euro. Des del setembre del 2013, l'índex de preus harmonitzat d'Espanya s'havia mantingut per sota del corresponent a la zona euro. No obstant, Fernández ha destacat que Espanya continua registrant una inflació subjacent favorable que és "més rellevant" que l'IPCH, i ha insistit a no pronosticar per ara fonaments econòmics que condueixin a una alça de la inflació de forma sostinguda per sobre de la zona euro.

"Tenim una demanda interna més forta, creix amb més dinamisme", ha subratllat l'economista de Funcas, que ha indicat que "no hi ha pressió per la banda de l'oferta" i que la capacitat productiva segueix sent "molt inferior" pel retrocés econòmic més gran registrat durant els anys de crisi.

Temes:

Japó IPC