RESULTATS TRIMESTRALS

El BBVA farà un ajust addicional de 100 oficines i 444 llocs de treball a Espanya

El banc es declara disposat a perdre quota a canvi de millorar en rendibilitat i dividend

El grup guanya 2.797 milions, el 64% més per la falta de resultats extraordinaris negatius

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Els baixos tipus enfonsen els ingressos dels bancs a Espanya. És el cas del BBVA (caiguda del 7,7% del marge brut fins al setembre), que davant aquesta baixada ha decidit clavar tisorada en els costos més del previst. Així, retallarà 444 llocs de treball (principalment amb prejubilacions en una quantitat molt inferior a la dels últims anys) i 100 oficines (fins a les 3.305; en principi no afectarà Catalunya) abans de final d’any, addicionals als 1.556 llocs de treball i 436 sucursals eliminats per estalviar 200 milions a l’any després de la integració de Catalunya Caixa.

Notícies relacionades

L’entitat ha reservat 53 milions d’euros per a la nova retallada al país i 41 milions més per al dels serveis centrals del grup. Ho ha finançat amb la venda de part de la seva participació en el xinès CNCB i preveu un estalvi anual d’entre 45 i 50 milions a partir de d’aquí dos anys. «El control de costos és una prioritat i seguirà sent-ho», va advertir ahir el seu conseller delegat, Carlos Torres Vela, abans d’anunciar que l’«any que ve és probable que hi hagi sortides addicionals» i que en els pròxims exercicis s’anirà «reduint el personal però ordinàriament, sense ERO». Fa uns quants mesos, ja va assegurar que a llarg termini podria operar amb només 1.000 oficines a Espanya. L’executiu va subratllar que el grup està centrat en la rendibilitat i que està disposat per això a créixer menys i fins i tot a perdre quota de mercat. Això l’ha portat a reduir la mida del seu balanç, un dels factors que expliquen que hagi assolit al setembre la solvència de l’11% que pensava aconseguir el 2017. L’excés de capital, va insinuar, podria portar-lo a accelerar el pas de l’actual dividend de dos pagaments en efectiu i dos en accions a un tot en metàl·lic d’entre el 35% i el 40% del benefici.

EXECUTIU ESTABLE

El BBVA va guanyar 2.797 milions d’euros fins al setembre, un 64,3% més perquè l’any passat va patir diversos resultats extraordinaris negatius. Sense això, el resultat hauria caigut un 0,6% (o hauria augmentat un 15% sense l’efecte dels tipus de canvi). A Espanya, va guanyar  621 milions, el 8,8% més. Torres va aplaudir la formació del Govern espanyol i va demanar que tingui prou suport per impulsar reformes en productivitat, sector públic i ocupació. Així mateix, va sol·licitar a l’Executiu que BMN sigui subhastada en lloc d’integrada a Bankia, com estudia l’Estat, i va defensar la conveniència que es produeixin fusions a Espanya. «Que hi hagi entitats grans i competitives a Espanya és una fortalesa, no un risc», va sostenir Torres.

Temes:

BBVA Bancs