L'Hospital General de Catalunya podria costar almenys 85 milions

Salut basa els seus càlculs per adquirir el centre en l'actual contracte de serveis, que va rebaixar de 17 a 10 milions anuals

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Hospital General de Catalunya podria costar almenys 85 milions d'euros, no els 50 o 55 milions que estima el conseller de Salut, Toni Comín, que aquest divendres ha anunciat la seva proposta d'adquirir aquest establiment sanitariproposta d'adquirir aquest establiment sanitari i assumir els seus 1.100 treballadors.

El centre, propietat de QuirónSaludadquirit recentment pel gegant alemany de la sanitat privada Fresenius HeliosFresenius Helios, va guanyar el 2011 un contracte de prestació de serveis a Salut per 10 anys. Encara que la quantitat anual havia de ser d'uns 17 milions, el Servei Català de Salut el va rebaixar a uns 10 milions.

És, per tant, en la xifra rebaixada en la qual Comín es basaria per plantejar la seva proposta, que el grup propietari assegura no haver rebut en forma d'oferta formal, segons fonts del sector de la sanitat privada. Per això, des de QuirónSalud afirmen que "no es pot estudiar ni analitzar una cosa que no existeix".

La proposta del conseller, que compta amb el beneplàcit del vicepresident Oriol Junqueras, responsable de l'àrea econòmica del Govern, podria haver d'afrontar també algunes traves judicials per incompliment de contracte i danys i perjudicis per inversions vinculades a aquest. 

CONTRACTE I INVERSIONS

L'Hospital General de Catalunya està actualment exclòs del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat)Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya, que incloïa centres concertats, però no per això ha perdut els contractes de serveis amb l'Administració, que té contractats fins al desembre. L'empresa ha emprès inversions vinculades a aquest contracte. Fonts del grup xifren aquestes inversions en uns cinc milions en l'últim any, destinats a màquines de radioteràpia i altres dispositius.

El pla de Comín es basaria en una compra amb pagament ajornat a 10 anys amb els seus corresponents interessos i té el vistiplau d'Economia. Les mateixes fonts destaquen que aquest centre hospitalari, que ha passat per diferents mans des de la seva posada en marxa a mitjans dels anys 80, ha sigut rescatat en alguna ocasió pel sector públic.

Notícies relacionades

Per exemple, a finals dels 90, l'Institut Català de Finances (ICF) va assumir un aval del centre per un import de 3.600 milions de pessetes de llavors (21,63 milions d'euros actuals) i un altre per part de Barcelona Inversions, per 300 milions de pessetes (1,8 milions d'euros). El pla preveia que el Servei Català de Salut s'alliberaria d'aquesta càrrega el 2009.