CIMERA LABORAL A MADRID

Sis experts proposaran com equiparar les indemnitzacions de fixos i temporals

Govern en funcions, empresaris i sindicats crearan un grup de treball que haurà de fer propostes en un mes

CCOO i UGT segueixen endavant amb la campanya de recursos davant els tribunals

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Govern en funcions, empresaris i sindicats van acordar ahir crear un grup d’experts amb l’objectiu que abans d’un mes formulin una proposta sobre com traslladar a la legislació laboral la sentència europea que insta Espanya a equiparar les indemnitzacions dels contractes interins i temporals a les dels indefinits i que va ser ratificada posteriorment pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM). La ministra d’Ocupació en funcions, Fátima Báñez, va anunciar aquest acord després d’una reunió d’unes dues hores amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, i els presidents de CEOE i Cepime, Juan Rosell i Antonio Garamendi.

Cada una de les tres parts –Govern, patronal i sindicats– aportarà dos experts a aquest grup de treball. «Hem de trobar una solució amb un doble objectiu: seguretat jurídica per a les empreses i més protecció per als treballadors», va dir Báñez en una roda de premsa posterior a la reunió. Per Rosell, la sentència europea és «un tema que ha saltat, que està sobre la taula» i que, en definitiva, és «un foc que està cremant i no es pot esperar». La solució més ràpida que s’ha trobat, no obstant, ha sigut la de crear un grup de treball.

SEGUEIX L’ACCIÓ JUDICIAL / L’acord per crear aquest grup d’experts no paralitza la campanya de recursos judicials que han emprès les organitzacions sindicals per animar els interins del sector públic i eventuals del sector privat i de l’Administració a reclamar davant els tribunals les indemnitzacions per acomiadament que es desprenen de les citades sentències.

«Els drets generats fins ara s’hauran de pagar –va emfatitzar Álvarez–, independentment del que diguin els experts i de com es canviï la normativa». «No hi pot haver discriminació entre fixos i interins o eventuals», va recalcar Fernández Toxo. «Davant la cascada de recursos, seria convenient aconseguir un acord com més aviat millor i traslladar-lo a llei per donar seguretat jurídica als treballadors». En aquest cas, segons el representant sindical, «decaurien totes les demandes».

De moment, la ministra d’Ocupació i Sanitat en funcions va anunciar que la setmana que ve es reunirà la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut amb l’objectiu de buscar una solució per als treballadors interins del sector, en coordinació amb les comunitats autònomes.

El departament de Báñez parla d’«una convocatòria urgent», malgrat que la sentència europea que ha canviat el panorama laboral espanyol és del 14 de setembre.

Toxo va criticar que aquesta iniciativa es limiti a la sanitat. «El Govern s’equivoca, hauria d’avaluar-ho tot», va dir en al·lusió als gairebé 300.000 interins del sector públic. «No és desmesurat transformar en fixos aquests interins. Aquest cost ja és aquí», com a resultat directe de la sentència. «Seria molt bo que el Govern fes aquest pas i ho normalitzés».

Notícies relacionades

EFECTES EN EL SECTOR PRIVAT / La ja famosa sentència europea del 14 de setembre reconeix el dret a una indemnització de 20 dies de sou per any treballat a una treballadora interina del Ministeri de Defensa. La principal discrepància entre patronal i sindicats resideix en les possibles implicacions de les citades sentències sobre el sector privat, si bé el president de CEOE, Juan Rosell, va valorar el clima de diàleg.

Per Rosell, no és clara la possible incidència de la sentència sobre el sector privat. I encara que la patronal disposa d’una possible estimació econòmica del cost empresarial que hauria de reconèixer el dret a una indemnització de 20 dies a tots els eventuals (en lloc dels 12 dies que estableix la legislació actual) que Rosell no ha volgut anticipar, el líder de CCOO va minimitzar aquest possible impacte. «En tot el 2015 es van formalitzar 17 milions de contractes temporals, amb una durada mitjana de 53 dies. L’afectació mitjana de la sentència seria de 4,5 dies per persona. No és un cost excessiu», segons Toxo.