evolució dels indicadors

L'IPC interanual va pujar el 0,2% al setembre

L'alça dels preus després de vuit mesos de caigudes va ser deguda a l'encariment dels carburants i l'energia

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) va registrar una pujada del 0,2% interanual al setembre, xifra que suposa tres dècimes més que el mes anterior. Malgrat que el setembre sol ser un mes inflacionista, el fet de mantenir-se en el 0% al mes va permetre que la dada interanual registrés un creixement remarcable. La tornada al terreny positiu després de vuit mesos consecutius de descensos és deguda a la pujada dels preus dels carburants i dels productes energètics.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la pujada dels preus al setembre, una dècima inferior a l'avançada el dia 29, és la primera dada de creixement des del juliol del 2015, si tenim en compte que el desembre de l'any passat la taxa va ser del 0,0%.

La taxa anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va disminuir una dècima, fins al 0,8%, és a dir, sis dècimes per sobre de l'IPC general.

En el sector del transport es va experimentar una variació del 0,0%, gairebé dos punts per sobre de la de l'agost, principalment perquè els preus dels carburants i lubricants van augmentar aquest mes, mentre que van baixar el setembre de l'any anterior.

En el cas de la vivenda, la taxa anual s'incrementa més d'un punt i mig, fins al -2,8%, a causa de la pujada dels preus de l'electricitat, davant la baixada registrada el 2015. També hi va influir, encara que menys, la pujada dels preus del gasoil per a calefacció i el gas, que van baixar l'any passat.

En hotels, cafès i restaurants es va registrar una variació de l'1,1%, gairebé un punt més alt que la registrada el mes passat, a conseqüència que els hotels i altres allotjaments van registrar aquest mes de setembre una baixada de preus més petita que fa un any.

Notícies relacionades

En aliments i begudes no alcohòliques, la taxa anual va quedar en el 0,8%, un punt inferior a la del mes passat, per la baixada dels preus de les fruites fresques, i més alta aquest mes que fa un any, i dels llegums i hortalisses fresques, els olis i el peix fresc, que van pujar el 2015.

En oci i cultura, la taxa del -1,5%, més d'un punt i mig inferior a la de l'agost, va ser conseqüència de la baixada dels preus de viatges organitzats, més gran que la del setembre del 2015.  

Temes:

IPC