JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

El número dos de Rato va advertir de les conseqüències d'usar la 'black'

Verdú assegura que el president del banc es va enfadar amb ell quan va rebutjar la targeta corporativa

Assegura que l’exvicepresident del Govern es va enfadar quan la va rebutjar. / ATLAS

Assegura que l’exvicepresident del Govern es va enfadar quan la va rebutjar.
abertran35859986 gra041  san fernando de henares  madrid   10 10 2016   el ex161010112926

/

2
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

L'exconseller delegat de Bankia Francisco Verdú no només va ser un dels pocs alts càrrecs de Bankia i Caja Madrid que van rebutjar utilitzar les targetes 'black' sinó que va desaconsellar al president que el va nomenar, Rodrigo Rato, que la utilitzés, segons ha declarat aquest dimarts a l'Audiència Nacional. "Rodrigo, no utilitzis aquesta targeta. Si la fas servir per a despeses personals, sortiràs en els papers", va ser la resposta de Verdú quan l'exvicepresident del Govern li va voler entregar el plàstic. 

Verdú ha assenyalat que Rato "es va enfadar bastant" quan va rebutjar la targeta opaca. Durant la seva compareixença com a testimoni en el judici de les targetes, Verdú ha explicat que Rato "estava preocupat" per la intenció del ministre d'Economia, Luis de Guindos, de limitar a 600.000 euros el sou dels banquers d'entitats amb ajudes públiques. Per "pal·liar aquesta situació", que li va suposar perdre el 75% del seu salari, ha continuat, Rato li va entregar un sobre i li va explicar que contenia una "targeta amb un límit important per a despeses sense justificar".

L'executiu ha explicat que la va rebutjar: "Li vaig exposar que no estava en el meu contracte, que no entenia que en una entitat privada hi hagués despeses sense justificar. Es va enfadar bastant. Es va molestar. Li vaig advertir que podria tenir conseqüències importants". Segons la versió de Verdú, va pensar que amb la seva actuació havia eradicat el tema. Va deixar el sobre en un calaix i el va tornar al departament de recursos humans quan Rato va dimitir i va ser substituït per José Igancio Goirigolzarri. 

Notícies relacionades

Verdú també ha assegurat que mai va firmar el contracte de la targeta i ha acusat l'exdirector financer, Ildefonso Sáchez Barcoj, de "presumptament" falsificar la seva firma en aquest contracte. 

Abans de la seva intervenció, algunes defenses han demanat endarrerir el judici pel fet que Jaime Terceiro, expresident de Caja Madrid i antecessor de Miguel Blesa en el càrrec, no testificarà fins al novembre, segons el fiscal, perquè els funcionaris judicials es van equivocar a l'hora de citar-lo. Es tracta d'un testimoni clau, ja que sota el seu mandat, el 1988, l'entitat va aprovar la creació d'unes targetes per a alts càrrecs que Blesa al·lega que donaven empara a les 'black', però que la fiscalia i el mateix Terceiro asseguren que eren només per a despeses de representació. Els lletrats dels acusats han documentat que aquest testimoni és tan rellevant que si no s'endarrerís el judici provocaria indefensió en els seus representats.