POLÍTICA PRESSUPOSTÀRIA

Dijsselbloem adverteix al pròxim Govern que haurà de fer més ajustos

El ministre en funcions, Luis de Guindos, confia que podran esquivar la congelació de fons estructurals

"El nou govern ha de restaurar la confiança de la Comissió en el pressupost espanyol", diu el president de l'Eurogrup

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / ENVIADA ESPECIAL A LUXEMBURG

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, és conscient que el Govern que lidera Mariano Rajoy des de fa gairebé un any té les mans lligades i que el pròxim 15 d'octubre l'únic projecte pressupostari que podrà posar sobre la taula de la Comissió Europea és la pròrroga dels comptes de l'any passat. Malgrat això ha tornat a llançar aquest dilluns un avís a navegants i a advertir al nou govern que es formi a Espanya que estarà obligat a remetre un pressupost per al 2017 amb més ajustos com més aviat millor.

“Tothom ha d'enviar els seus pressupostos abans del 15 d'octubre” i “per descomptat que un govern en funcions no pot posar tot tipus de mesures” però “encara que el Govern espanyol enviï un pressupost sense canvis, la Comissió encara haurà de donar el seu veredicte i aquest veredicte serà un missatge clar per al nou govern perquè ha de restaurar la confiança de la Comissió en el pressupost espanyol”, ha insistit a l'arribar a la reunió de l'Eurogrup subratllant que el nou executiu “desafortunadament, haurà de fer més feina”, afegia.

Dijsselbloem, que va ser un dels més crítics quan l'Executiu comunitari va anunciar la seva decisió de no castigar Espanya amb una multa de fins al 0,2% del PIB pel desviament en el dèficit públic (al voltant de 2.000 milions), s'ha mostrat caut davant el procediment de congelació de fons estructurals llançat contra Espanya i Portugal –la segona part de la decisió per no adoptar mesures efectives contra el dèficit el 2015- però ferm en la necessitat d'utilitzar aquest càstig com a últim recurs.

Les pròximes dates clau

8 de desembre. L'Ecofin haurà de dictaminar si Espanya ha adoptat mesures eficaces per corregir el forat del dèficit o no. Si considera que no ho ha fet el següent pas podria elevar la petició de multa fins al 0,5% del PIB (5.000 milions) així com un percentatge més alt de fons congelats.

“Segons entenc el diàleg estructural entre la Comissió i el Parlament encara segueix. No som part d'aquest diàleg, així que haurem d'esperar al resultat” però “confio que tots els nostres socis, inclòs el Parlament, ens ajudaran a protegir la credibilitat del pacte. Tenim acords, regles i procediments i no els podem ignorar”, ha advertit evidenciant que segueix sent un dels ministres de la línia dura. És a dir, encara que assegura no ser “un gran fan de les sancions” ha recordat que tant els governs nacionals, com l'Executiu comunitari i l'Ecofin tenen la responsabilitat de garantir que les regles s'apliquen d'una manera correcta. “¿Si crec que les sancions són molt efectives? No. ¿Si hem de tenir-les com a últim remei? Si”, ha insistit.

GUINDOS, OPTIMISTA

Notícies relacionades

Encara que el procés de congelació dels fons estructurals a Espanya és imparable, el seu col·lega Luis de Guindos s'ha mostrat confiat a esquivar aquesta sanció perquè entén que el govern ha complert amb els dos compromisos exigits: el tancament del pressupost del 2016 al juliol i la modificació dels pagaments a compte de l'impost de societats per recaptar 8.000 milions. “Espanya ha complert els seus dos compromisos i confio que no hi hagi cap tipus de conseqüència des del punt de vista de la congelació de despeses pressupostàries que és el que s'està veient al Parlament Europeu”, ha explicat a l'arribar a la reunió de l'Eurogrup, confirmant la seva disposició a anar a l'Eurocambra a explicar la situació com li ha demanat la conferència de presidents. Fins que no s'acabi aquest procés la Comissió Europea no podrà presentar la seva proposta.

Mentrestant, Guindos ha confirmat que el consell de govern aprovarà aquest pròxim divendres el projecte de pressupostos. Uns comptes prorrogats, sense modificació de política econòmica ni mesures tributàries i simplement amb les xifres d'ingressos, cotitzacions o prestacions de desocupació actualitzades, amb una previsió de creixement del 2,3% com a base que és amb la que treballa el govern per al 2017. “Posteriorment quan hi hagi un nou govern a Espanya, que esperem no sigui gaire tard, aquest nou govern haurà de definir un pressupost per complir amb l'objectiu del 3,1%”, ha explicat sense mencionar la xifra de dèficit públic però anunciant que “no estaria gaire lluny del 3,1%” promès per a l'any que ve.