PROCÉS A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Rodrigo Rato: "La targeta era un incentiu perfectament legal"

L'expresident de Caja Madrid i Bankia assegura que les vises eren una pràctica comuna en el sector financer

Rodrigo Rato / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L'expresident de Caja Madrid i de Bankia Rodrigo Rato ha assegurat avui, en la seva declaració en el judici declaració judici que té lloc a l'Audiència Nacional, que la targeta 'black' que tenia era un incentiu "perfectament legal" que formava part del seu salari. Rato va rebre la targeta de l'exdirector general de mitjans Ildefonso Sánchez Barcoj

Rato ha explicat, en resposta a les preguntes del fiscal Anticorrupció, que les targetes formaven part d'una  pràctica legal i comuna en la resta sector financera. A més, ha indicat que Caja Madrid ho declarava al fisc d'acord als criteris establerts per l'Agència Tributària.

El febrer del 2012, ja com a president de Bankia, Rato va crear una nova targeta. A diferència de l'anterior, aquesta targeta ja no és un complement retributiu, sinó "un instrument de liquiditat" contra els salaris meritats. L'objectiu, ha aclarit Rato, no era violar la llei de Guindos que posava un límit de 600.000 euros a la retribució anual dels alts càrrecs de les entitats financeres rescatades.

CRÍTIQUES A BANKIA

Notícies relacionades

L'exvicepresident del Govern i exdirector gerent de l'FMI també ha assegurat que el conseller delegat, Francisco Verdú, sí que va rebre la targeta encara que no la va utilitzar. Per ell, l'actual Bankia està actuant "de mala fe" a l'exigir responsabilitats per les targetes 'black'.

Durant els mesos de març i abril del 2012, Rato va realitzar algunes despeses amb aquesta targeta que, no obstant, no van ser descomptades de la liquidació quan va deixar l'entitat el 9 de maig. El 2014, Rato va tornar la pràctica totalitat de les quantitats utilitzades amb les successives targetes al rebre “una trucada de Bankia”. “Jo no volia discutir sobre diners amb Bankia. Com que em van dir que les despeses no estaven ben suportades, va decidir tornar-la”.