FINANCES PERSONALS

El 75% dels mil·lennistes estalvien 155 euros al mes

De la resta, un 75% ha hagut de deixar de guardar diners i un 25% no ho ha fet mai

Més de la meitat dels estalviadors no creuen que puguin preservar més fons quan tinguin 40 anys

jgblanco7174727 el peri dico de l estudiant  la guardiola  productes per jov161001133039

jgblanco7174727 el peri dico de l estudiant la guardiola productes per jov161001133039

3
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Els joves mil·lennistes estalvien més del que es podria suposar, però menys del que seria necessari. El 76% dels espanyols d'entre 25 i 35 anys guarden 155 euros de mitjana al mes, mentre que la resta no estalvia gens, bàsicament perquè no ho pot fer amb els ingressos que té perquè no té feina o no arriba a final de mes. Aquesta és la conclusió que ha tret VidaCaixa després de fer una enquesta sobre els hàbits financers de l'anomenada generació mil·lennista

Segons l'enquesta, el perfil del mil·lennista estalviador és un jove que comença a guardar diners als 22 anys, viu en una gran ciutat en parella, té un nivell d'estudis alts i col·labora amb els seus ingressos en l'economia familiar. Els 155 euros equivalen al 17% dels seus ingressos, cosa que implica que aquests són d'uns 911 euros al mes. Les seves principals motivacions per estalviar són el futur dels seus fills i la seva jubilació (80%), emergències (60%), les vacances (40%) i viure millor (31%). Significativament, la compra d'una casa només és la cinquena raó (29%), malgrat que el 40% creu que invertir en vivenda és la millor manera d'estalviar. 

GÈNERE I SOU

Els homes estalvien més que les dones (168 euros davant 141), cosa que dóna prova de les diferències salarials que persisteixen en la societat. De fet, les dones que estalvien menys de 75 euros al mes són més que els homes (40% davant el 28%) i, per tant, passa el contrari per sobre d'aquesta quantitat (60% davant el 72%). Prenent el conjunt dels mil·lennistes, hi ha una gran dispersió d'estalvi, encara que la mitjana sigui de 155 euros: la majoria (42%) només pot guardar entre 26 i 75 euros al mes, un 14% reserva menys de 25 euros i només un 44% estalvia més de 151 euros.

El 61%, així, estalvia menys del que voldria. I les seves perspectives no són prometedores: el 43% creu que podrà guardar més diners quan tingui 40 anys perquè tindrà més ingressos gràcies a una feina millor i menys despeses. Però la majoria preveu que la seva capacitat d'estalvi es redueixi perquè no haurà millorat laboralment i perquè tindrà més despeses per l'increment de les responsabilitats familiars. El 61% afirma que estalviaria més si tingués una feina millor, de manera que la conclusió és clara: la majoria dels joves no confien que l'evolució econòmica els pugui permetre progressar en la seva vida laboral.

NO PODER ESTALVIAR

El perfil del no estalviador és un jove sense feina, solter, que viu amb els seus pares i a qui la seva família ajuda econòmicament, principalment per comprar roba, de classe mitjana-baixa i que viu a Andalusia i Galícia. Són més optimistes: el 81% confia a poder guardar diners quan arribi als 40 anys. Però resulta preocupant que el 75% estalviava en el passat i ha hagut de deixar de fer-ho perquè la seva situació professional ha empitjorat (59%) o perquè la seva família té menys ingressos que abans (25%). Un percentatge que, a més, és més alt entre les dones: 81%.

Una altra dada rellevant és que el 70% del conjunt de joves d'entre 25 i 35 anys pensen que la pensió pública no serà suficient per viure quan es jubilin. No obstant, un percentatge més gran, el 90%, no coneix l'import aproximat que li abonarà l'Estat quan es retiri i el 80% no sap quant hauria d'estalviar per tenir llavors els ingressos que voldria. És a dir, que han acceptat el clima d'opinió que afirma que la pensió serà insuficient, però sense gaires dades.

Notícies relacionades

"Esperàvem uns resultats molt diferents. Tenim una generació jove molt més responsable i assenyada del que ens pensàvem", ha ressaltat Tomàs Muniesa, vicepresident i conseller delegat de l'asseguradora de CaixaBank. "Han crescut sabent que l'Estat del benestar no els protegirà", ha abundat Xavier Mas, director de màrqueting del banc. El problema, ha puntualitzat Muniesa, és que "no s'estalvia prou", ni entre els joves ni, sobretot, entre els de més edat.

El 61% prefereix evitar el risc a l'estalviar

Malgrat la seva joventut, el 61% dels mil·lennistes prefereixen evitar el risc a l'hora de contractar productes d'estalvi, encara que un 23% afirma que estaria disposat a assumir-lo per aconseguir més rendibilitat. Els productes d'estalvi més contractats són els comptes d'estalvi i els comptes corrents (43%). Els més joves estalvien molt en efectiu (30% dels joves d'entre 25 i 29 anys). Per contractar els productes, el canal per excel·lència són les oficines (53%), però afirmen que preferirien utilitzar una mica més la web (25%) i un gestor (22%) que actualment. Les vies que més utilitzen per assessorar-se són els familiars i les oficines, en els dos casos en un 42%.