EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

L'IPC interanual puja per primera vegada en nou mesos

Els preus van pujar el 0,1% al setembre i el 0,3% en els últims 12 mesos

 

  / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar el 0,1% al setembre respecte al mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,3%, entrant en positiu per primera vegada en nou mesos. L'última vegada que la taxa interanual de l'IPC va estar en positiu va ser el desembre del 2015, quan va registrar una taxa del 0,0%. A partir d'aquí, va encadenar vuit mesos consecutius en valors negatius.

Segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la pujada interanual de l'IPC al setembre es deu a l'augment dels preus dels carburants (gasoil i gasolina) i de l'electricitat, davant el descens que van experimentar en el mateix mes del 2015.

Amb el repunt del setembre, l'IPC interanual suma cinc mesos consecutius d'increments després d'haver augmentat una dècima al maig, dues al juny, dues més al juliol, cinc a l'agost i ara quatre dècimes al setembre.

Només en quatre dels últims 27 mesos s'han registrat taxes interanuals positives de l'IPC. L'últim mes en què els preus van registrar una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser l'agost del 2013, quan l'IPC es va situar en l'1,5%.

Notícies relacionades

L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va incrementar quatre dècimes la seva taxa interanual al setembre fins al 0,1%, al mateix temps que la variació mensual es va situar en el 0,8%. En termes mensuals, l'IPC va pujar un 0,1% al setembre respecte al mes anterior, en contrast amb el descens del 0,3% registrat el setembre del 2015.

Les dades avançades aquest dijous per l'INE són orientatives. Les xifres definitives del setembre es coneixeran el 14 d'octubre.