PER L'ESCÀNDOL DE CAJA MADRID I BANKIA

Rato i Blesa intenten eludir el judici de les targetes 'black' per vulneració de drets fonamentals

Els processats van gastar 12 milions d'euros amb mitjans de pagament de l'entitat entre el 2003 i el 2012

La fiscalia demana sis anys de presó per a Blesa i quatre i mig per a Rato, els màxims responsables llavors de l'entitat financera

dcaminal35682657 madrid  26 09 2016   economia  juicio de las tarjetas black 160926133157

dcaminal35682657 madrid 26 09 2016 economia juicio de las tarjetas black 160926133157 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Els principals acusats del judici de les targetes 'black' que s'ha començat a celebrar aquest dilluns a l'Audiència Nacional, Miguel Blesa i Rodrigo Rato, han al·legat vulneració dels seus drets fonamentals per intentar evitar la continuació de la vista oral. Sostenen que es va produir una intromissió "il·legítima" en el seu dret a la intimitat per haver-se fet públiques les despeses que van realitzar amb les targetes opaques al fisc distribuïdes per Caja Madrid i Bankia. El primer, que s'enfronta a una petició fiscal de sis anys de presó, va gastar 436.688 euros, que ha mirat de reposar just els dies abans del judici. L'exvicepresident del Govern, que s'enfronta a quatre anys i mig de presó, va gastar 99.054 euros que també va tornar.

Cap d'ells ha aportat cap quantitat del que s'havia gastat a través de les targetes que ells, com a màxims responsables de Caja Madrid i Bankia (Rato), van facilitar als 63 consellers, membres de la Comissió de Control de Caja Madrid i alts directius que comparteixen amb tots dos el banc dels acusats. El fiscal Alejandro Luzón els considera responsables d'aquestes despeses, i sol·licita que Blesa indemnitzi amb 9,3 milions d'euros Bankia o el FROB, i Rato, 2,6 milions. Entre el 2003 i el 2012 els exconsellers van gastar més de 12 milions d'euros.

Els primers a intervenir han sigut els lletrats de Blesa, Carlos Aguilar, i Rato, Ignacio Ayala. Tots dos han aportat com a prova una acta notarial amb les assignacions que els corresponien com a presidents de Caja Madrid, encara que han admès que ja eren a les actuacions, així com la documentació que acredita que han procedit a tornar les quantitats que van gastar indegudament, segons el fiscal i les acusacions.

Com a qüestions prèvies, n'han exposat diverses, en les quals han coincidit la majoria dels advocats, encara que cadascú s'ha centrar en una. Entre elles figuren la prescripció dels delictes imputats i la vulneració de drets fonamentals, en concret a la intimitat, per haver-se facilitat les despeses en què van incórrer amb les targetes, com van destacar les defenses dels expresidents de l'entitat.

Una altra de les defenses ha aprofundit després en aquest extrem i ha assenyalat que el "full d'Excell" en què consten les despeses de cadascú dels seus beneficiaris inclou "dades falses, enganyoses i mutilades". Va apuntar que ni tan sols inclouen correctament el nom dels seus representats.

L'altre punt clau de les defenses ha versat sobre la falta de legitimació de Bankia, BFA –la matriu de Bankia- i el FROB per exercir l'acusació particular. Tot i ser una al·legació ja plantejada pels advocats sense èxit durant la instrucció, durant la primera sessió del judici hi han insistit.

El lletrat encarregat d'aprofundir-hi ha sigut el que representa Estanislao Rodríguez Ponga, que va ser secretari d'Estat al Govern de José María Aznar. Segons aquesta defensa, és impossible que Bankia i BFA o el FROB exerceixin l'acusació particular, perquè "Caja Madrid va mantenir la personalitat jurídica en tot moment". Ha insistit que el FROB va intervenir en tot el procés de sanejament de BFA-Bankia, i l'entitat que va haver de ser rescatada va néixer després de la desaparició de Caja Madrid, de manera que "són posteriors a la despesa que es jutja". "És físicament, intel·lectualment i financerament impossible" que es puguin considerar perjudicades per unes despeses que havien sigut ateses per Caja Madrid des del 1988, ha precisat.

El judici ha començat amb una hora de retard, per un canvi d'última hora d'una de les magistrades que havuia de formar el tribunal per un "problema personal", i amb problemes d'aforament a la sala de vistes. Això ha fet que la desena de preferentistes que han anat a les nou del matí a insultar els acusats per les pèrdues sofertes en els seus estalvis no poguessin presenciar el judici.

Notícies relacionades

Els acusats començaran a declarar divendres que ve. Els primers a fer-ho seran Miguel Blesa i Rodrigo Rato, com anuncia la disposició en què han segut els acusats davant la Secció Quarta del Penal de l'Audiència Nacional. Tots dos eren a la primera fila d'acusats amb representants de tots els partits polítics, sindicats i patronal que van formar part dels consells d'administració de Caja Madrid i van disposar de targeta.

Gerardo Díaz Ferran, l'únic acusat que és a la presó, encara que per altres causes, va sol·licitar al tribunal poder absentar-se de la vista pel seu estat de salut la resta de les sessions. La presidenta del tribunal, Ángela Murillo, s'hi va negar en un principi, però finalment va acordar que demà sigui examinat pels forenses de l'Audiència per adoptar una decisió definitiva sobre la qüestió.