INVESTIGACIÓ DE L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Els 65 acusats per les targetes 'black' de Caja Madrid s'asseuen al banc dels acusats

Rato, Blesa i 63 exconsellers s'enfronten a peticions de fins a 10 anys de presó pels pagaments opacs

Rodrigo Rato ha sortit del seu domicili del centre de Madrid poc després de les 20.15 hores sense emmanillar i amb els agents de l’Agència Tributària.

Rodrigo Rato ha sortit del seu domicili del centre de Madrid poc després de les 20.15 hores sense emmanillar i amb els agents de l’Agència Tributària. / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

L'escàndol dels pagaments opacs de Caja Madrid i Bankia a través de les 'targetes black' arriba a judici aquest dilluns, dos anys després que esclatés un cas en què hi ha 65 acusats. Els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa, de Bankia Rodrigo Rato i 63 antics consellers de les dues entitats s'asseuran a partir de dilluns al banc dels acusats en el judici a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid). Els acusats hi hauran d'asssistir cada dia mentre duri el judici, que podria finalitzar en vigílies de Nadal, malgrat algun intent de les defenses de reduir l'assistència, i s'enfronten a peticions de penes de presó de fins a 10 anys. 

El dia 1 de febrer, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va ordenar l'obertura de judici oral al reconèixer indicis suficients d'administració deslleial per part de Miguel Blesa i de l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, així com de l'exdirector general Ildefonso Sánchez Barcoj, amb el propòsit d'apropiar-se de forma continuada i indegudament del patrimoni de Caja Madrid i Bankia.

Bankia-BFA i el FROB exerceixen l'acusació particular, mentre que la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) actua com a acusació popular, juntament amb la Confederació General de Treball. Anticorrupció demana 4,5 i 6 anys de presó per a Rato i Blesa, respectivament, mentre que el FROB i la mateixa Bankia sol·liciten entre 6 i 10 anys de presó per possible administració deslleial dels exmembres del consell. La CIC sol·licita penes de presó de 10 anys per a Rato, Blesa i Sánchez Barcoj, i de sis anys per als altres processats.

INDEMNITZACIONS

Notícies relacionades

Així mateix, la Fiscalia demana que els acusats indemnitzin Bankia, hereva legal de Caja Madrid, i que Blesa torni els 9,34 milions d'euros gastats per tots els usuaris de les 'black' durant bona part del seu mandat, a partir de l'any 2003 i fins al 2010, i 2,69 milions a Rato pels càrrecs portats a terme des de la seva arribada a Caja Madrid fins a la seva sortida de Bankia.

Entre les despeses realitzades pels exconsellers i exdirectius de Caja Madrid destaquen 3 milions d'euros en restaurants, 2 milions en disposicions d'efectiu, més d'1,5 milions en desplaçaments i viatges, més d'1 milió en grans superfícies, gairebé 800.000 euros en hotels i uns 700.000 euros en roba i complements.